Zvolte písmeno: A | Á | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | Ú | V | W | Z
- Adjustáž vína
Úroveň a optický vzhled lahve, graficky pojaté označení lahve etiketou, přikrytí zátky kloboučkem. - Airsitter
Tzv. sedící balonek - nafukuje se pouze vzduchem - Airwalker
Chodící balonek - nafukuje se primárně héliem - Antipasta
Italský termín pro předkrm ("hors d´oevre“ – dříve než těstoviny). Antipasta je pokrm z marinovaných surovin. Typickým složením může být ryba, tuňák , sýr, olivy, nakládaná zelenina. - Aperitiv
Aperitiv je druh alkoholického nápoje, který by měl nabudit náš trávicí systém na příjem většího množství potravy. Nejčastěji se jako aperitivy podávají lehčí sekty, sladčí campari, portské , sherry, vermuty nebo např. i becherovka. Jako aperitiv nám vždy postačí jen jedna sklenka. - Arak
Rýžová pálenka neboli "sladká šťáva" vyráběná z rýžového vína, melasy, cukrovíé třtiny nebo rostlinných šťáv ve východoindických oblastech. Vhodná jako digestiv na závěr asijského jídla. - Archivní víno
Stabilní kvalitní víno, které je uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně hroznů . - Armaňak
Jeden z nejstarších francouzských destilátů, vyráběný již v 15. století.Svůj původ má v Gaskoňsku. Nejlepší vinné hrozny pro výrobu armaňaku rostou v oblasti Bas-Armagnac. - Avokádo
Je tahle tolik moderní plodina ovoce nebo zelenina? Tedy a je správně! Avokádo je úplně napěchované minerály a vitamíny - draslíkem, mědí, magneziem, fosforem, vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 a bůh ví, čím vším ještě. Naopak nenajdete v něm moc cukru, na což přišli už dávno nutriční specialisti a doporučují ho všem, kteří chtějí shodit nějaké to kilíčko. Šťourové sice namítnou, že v avokádu je poměrně dost tuku. No jo, ale je to tuk s podobným složením mastných kyselin jako má olivový olej. Což jednak znamená, že je to tuk zdravý, jednak tenhle „mononenasycený“ tuk tělo dříve zasytí. Takže hurá s avokádem na stůl! Třeba na nějaké prima zdravé letní party. Tady najdete recept na dobrou avokádovou salsu.