Zvolte písmeno: A | Á | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | Ú | V | W | Z
- c.t. (cun temporem)
Pokud se setkáte s pozvánkou kde najdete zkratku latinského termínu c.t. (cum tempore), měl byste být na místě nejpozději 15 minut po udaném čase. - Cabernet sauvignon
Rubínově červené víno původem z francouské oblasti, typického charakteru s chutí po černém rybízu . Produkuje se i v našich vinařských oblastech. Vhodně doplňuje pečeně z bílého masa. - Calvados
Jablečná pálenka původem z Francie. Původ má v Normandii a vyrábí se z nejlepších jablečných odrůd. Je vhodný jako digestiv . Při servírování volíme pokojovou teplotu a podáváme ho ve skleničce ve tvaru tulipánu. Ve Francii je obvyklé, že se calvados pije i z právě vypitého šálku na kávu. - Campari
Nahořklý, italský aperitiv. Vhodný i do míchaných nápojů. Campari orange, známá kombinace campari a pomerančového džusu. - Carpaccio
Lehký, delikatesní pokrm připravený ze syrového masa pocházející z Itálie, nabízející optické i chuťové vjemy. Carpaccio během času dostálo i různých obměn. Dnes má více či méně chutných variant, připravit ho lze nejen ze svíčkové, ale i z jiných kvalitních a libových mas. Můžeme si jej dopřát i z ryb, zeleniny, hub nebo ovoce. Fantazii a vynalézavosti se meze nekladou. Základem masitého, rybího, zeleninového nebo dalšího carpaccia budou ale vždy tenké, skoro až průsvitné plátky nakrájené z těch nejlepších a absolutně čerstvých kousků syrového masa nebo jiné suroviny, efektně a dekorativně vyskládaných na talíř nebo tác. - Casual
Pohodlné elegantní oblečení. Varianta, kdy se u hostů neočekává kravata, ale ani džínsy a trička. Znamená však pohodlné oblečení , kalhoty, sukně, sako i světlkých barev. - Catering
Kompletní zajištění gastronomických služeb, často doprovázené i dalším tematickým programem, organizačně většinou zajišťuje jedna společnost, společenské akce na „klíč“ - Coctail party (koktejl party)
Společenské setkání většinou v pozdním odpoledni a navečer. V rámci party se podává malé občerstvení "do ruky" a nápoje, většinou víno nebo šampaňské. Akce má časové rozpětí od jedné do dvou hodin.Hosté se občerstvují ve stoje, konverzují mezi sebou . Je na jejich zvážení zda se představí , vymění vizitky nebo zůstanou v anonymitě. - Coctail prolongé
Časově delší koktejl ve večerních hodinách . Po klasickém koktejlu s drinky a chuťovkami do ruky obvykle následuje i teplý bufet. Akce končí ještě před půlnocí, obvykle kolem 23.00 hodin. - Coffeebreak (kofíbrejk)
Přestávka např. mezi obchodním jednáním spojená s podáním lehkého občerstvení a kávy. - Couvert (kuvér)
Výraz pro prostření pro jednu osobu nebo paušální přirážka, která se hostovi započítává v restauraci jako služba za restaurační úsluhy. - Chamber separee ( šámbr separé)
Oddělená místnost poskytující soukromí. - Chardonnay
Odrůda bílého vína původem z Francie. Plné, aromatické s jemnou harmonií. I u nás vyprodukované valtické Chardonnay slaví mezinárodní úspěchy např. si z "Viniales" v Paříži si odvezli valtičtí vinaři stříbrnou medaili za slámové víno Chardonnay, které bylo navíc zařazeno mezi tisíc nejlepších vín světa. - Chateaubriand
Dvojitý biftek Pojmenovaný francouzským kuchařem Montmireli po svém pánovi velkém spisovateli a diplomatu Chateaubriandovi. - Chutney (čatní)
nakládaná zeleninová nebo ovocná přílohová omáčka.