Víno, které s jídlem chuťově ladí...
Aby kulinářský zážitek byl skutečný, musíme umět skloubit chuť každého pokrmu s výběrem toho správného vína. Nejsou to pravidla určující, ale obecně doporučující. Nikde není psáno, že ve výběru vína k určitému jídlu nebudou Vaše chuťové buňky naladěny na úplně jiný druh. Strefit se do chuťové harmonie, je věc poměrně složitá, existují sice ověřená pravidla, kterými se můžeme jako laici řídit. Je však na nás, nakolik je hodláme respektovat.
OBECNÁ PRAVIDLA PRO VHODNÉ KOMBINACE VÍN A JÍDEL
- k bílému masu a k lehkým pokrmům jsou vhodná vína lehká bílá
- k tmavému masu a těžším jídlům jsou vhodná hutnější červená vína
- k rybím lehkým pokrmům se hodí vína bílá
- k tučnějším rybám ( tuňák) můžeme konzumovat i víno červené
- k tučným sýrům se hodí víno červené
- ke sladkým moučníkům se hodí víná také sladká, hutná, dezertní (tokajská, slámová, ledová, portské)
- lehčí vína pijeme před těžšími, bílá před červenými…
- suchá vína pijeme před polosuchými a sladkými
- sladší vína pijeme až po jídla, aby urychlila trávení
- mladší ročníky vín se pijí před staršími uleželými víny
- nejlepší vždy na závěr, nejlepší vína si necháváme nakonec
S ČÍM BUDOU SKVĚLÉ CHUTNAT … DRUH DOPORUČENÉHO VÍNA… SVĚŽÍ BÍLÁ ROZMANITÁ VÍNA (Ryzlink rýnský, Chardonnay 2001,pozdní sběr) BÍLÁ VÍNA (Tramín, Burgundské bílé) VÍNA STŘEDNĚ SILNÁ (Tramín,Ludmila bílá,Burgundské bílé) AROMATICKÁ, LEHČÍ ČERVENÁ NEBO BÍLÁ VÍNA (jakostní nebo pozdní sběr Mülller-Thurgau, Sylvánské Scheurebe, Tramín, Muškát Morio ) TĚŽKÁ, PLNÁ VÍNA, BÍLÁ I ČERVENÁ VČETNĚ POZDNÍCH SBĚRŮ (Ryzlink rýnský, Pinot gris, Pinot noir, Frankovka) (Miller Thurgau, Kerner polosuché, Modrý Portugal) KOŘENĚNÉ ODRŮDY Sýrový dort s cikánskou pečení BÍLÉ SUCHÉ ( Sauvignon pozdní sběr) BÍLÉ SUCHÉ (např. Ryzlink Rýnský pozdní sběr) Jemné paštiky, masové speciality PLNÉ A VÝRAZNÉ BÍLÉ VÍNO ( např. Rulndské bílé 2000 Sur Lie, pozdní sběr, Rulandské šedé, výběr z hroznů, Ryzlink vlašský, pozdní sběr, výběr z hroznů) BÍLÉ SUCHÉ (Vetlínské zelené, pozdní sběr) SVĚŽÍ BÍLÉ (Ryzlink rýnský, pozdní sběr) INTENZIVNÍ OVOCNĚ KOŘENĚNÉ (Irsai Olivek 2000, jakostní – Révovin Velké Bílovice) LEHKÉ SVĚŽÍ ČERVENÉ (např.Frankovka Klaret, jakostní – Vinařství Ing. Jiří Hort)
Předkrmy
SUCHÝ SEKT
Sladkovodní a mořské ryby, dary moře (kraby, ústřice…)
Studené mísy, šunka, paštiky, teriny, vaječné pokrmy, omelety, saláty s majonézou …
Smažená nebo pečená masa z krůty, kuřete
Kořeněné pikantní pokrmy, uzená masa, pečené ryby, kořeněná světlá masa
Kořeněné sýrové pokrmy
POLOSUCHÁ VÍNA
Vydatná jídla s výraznou chutí, pečeně na každý způsob, zvěřina
Jemné smetanové sýry, labužnické sýry, plísňové sýry…
DECENTNÍ VÍNA ODRŮD
Předkrmy s výraznější chutí, uzené ryby, losos
Lehké rybí pokrmy, kombinace syrové a dušené zeleniny, bílá i růžová masa s přídavkem vína během vaření
Pečené grilované kuře, ryby zeleninová jídla
BÍLÉ STŘEDNÉ TĚŽKÉ (Neburské pozdní sběr)
Ryby a drůbež ve složitějších úpravách,
Kachní, husí játra, jehněčí maso, smažená či pečená drůbež
Čínská kuchyně, kachna na medu, pečené telecí i vepřové, zeleninové saláty, neobvyklé rybí speciality
Orientální asijská kuchyně
Těžší pikantní pokrmy s červeného masa
HUTNÉ VÝRAZNÉ ČERVENÉ VÍNO (např. André 2000, pozdní sběr- Vinné sklepy Lechovice)
Tradiční pokrmy s červeného masa, španělské ptáčky,roštěnky)
PLNÉ, PIKANTNÍ ,VÝRAZNÉ ČERVENÉ VÍNO
Jemné ryby, těstoviny, ovocné saláty