Vánoční perníčky
400g hladké mouky, 1 sáček prášku do perníku, 100g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 150g medu, kůra z dobře omytého citrónu, asi 3-4 lžíce mléka, tuk na plech, vejce na potření
Cukr, vejce a žloutek utřeme, přidáme tekutý med a citrónovou kůru a dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku prosátou s práškem a mléko a zaděláme vláčné těsto. Necháme je několik hodin odležet v chladu, pak je rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme z ní různé tvary. Přendáme je na plech potřený tukem, potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme. Prochladlé perníčky můžeme ještě přizdobit bílkovou polevou, na kterou utřeme bílek s prosátým moučkovým cukrem – podle velikosti bílku 8é až 100g moučkového cukru. Perníčky ukládáme do krabic a necháme rozležet.
Slepované linecké cukroví
600g hladké mouky, 400g másla nebo jiného tuku, 200g moučkového cukru, 4 žloutky, rybízová marmeláda, moučkový vanilkový cukr
Mouku prosijeme na vál, přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a zpracujeme na hladké, vláčné těsto. V elektrickém šlehači uděláme těsto tak, že nejdříve do nádoby na šlehání vložíme změklé máslo a cukr a třeme. Pak přidáme žloutky a našleháme. Mouku zapracujeme do těsta již na vále. Hotové těsto zabalíme do fólie nebo alobalu a uložíme do chladu. Z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme malá kolečka. Z poloviny koleček vykrájíme náprstkem středy. Přendáme je na plech a v předehřáté troubě upečeme dobleda. Upečená kolečka sesuneme na podložku a vychladlá potíráme marmeládou. Slepujeme vždy kolečko plné s kolečkem vykrojeným. Uložíme je a před podáváním sypeme vanilkovým cukrem.
Vanilkové rohlíčky s mandlemi
150g hladké mouky, 20g moučkového cukru, 50g strouhaných mandlí, 100g másla, 1 žloutek, citrónová kůra z poloviny dobře omytého citrónu, tuk na plech, vanilkový moučkový cukr na obalení
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, jemně nastrouhané mandle, citrónovou kůru, změklé máslo a žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme je do válečku, nakrájíme na stejné kousky, z kterých formujeme malé rohlíčky. Nebo těsto vyválíme na plát a rohlíčky vykrajujeme. Přendáme je na tukem potřený plech a v předehřáté troubě upečeme dobleda. Horké sesuneme do mísy s cukrem a obalíme. Vychladlé uložíme.
Pracny s kakaem
250g hladké mouky, 140g másla, 140g moučkového cukru, 140g mletých ořechů, 30g kakaa, 1 vejce, sádlo na vymazání formiček
Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr, prosáté kakao, ořechy a vejce a zpracujeme hladké těsto. Při použití elektrického šlehače vložíme do šlehací mísy nejdříve změklé máslo s cukrem a prosátým kakaem, po našlehání přidáme vejce a ořechy a mouku vpracujeme až na vále. Těsto zabalíme do alobalu a uložíme v chladu. Formičky před pečením vytřeme prochladlým sádlem a vyplníme těstem. Formičky přendáme na plech a v předehřáté troubě upečeme. Horké vyklopme a po vychladnutí ukládáme. Cukrujeme až před podáváním.
Vosí hnízda
50g másla, 50g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 20g kakaa, 160g dětských piškotů, trochu svařeného mléka, moučkový cukr, piškoty
Náplň: 150g másla, 150g moučkového cukru, trochu rumu nebo rumové příchuti
V misce nebo šlehači utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme rum a prosáté kakao a našleháme. Přidáme válečkem rozdrcené piškoty a důkladně je s našlehanou směsí promícháme Zvlhčíme mlékem, necháme odpočinout. Mezitím ušleháme nádivku ze změklého másla, cukru a rumu. Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme část piškotové hmoty, přidáme kousek náplně a vyklepneme na piškot. P každém použití musíme formičku znovu vysypat cukrem. Hotová vosí hnízda uložíme v chladu. Doba k rozležení: 2-3 dny
Zdroj:ČESKÁ KUCHAŘKA
Máte recept na oblíbené cukroví a chcete se o něj s ostatními podělit? Pošlete nám ho, zveřejníme ho na stránkách.