Rauty představují ve způsobech občerstvení spíše jeho volnější variantu...
Mohou se rozlišovat různou úrovní a více nebo méně slavnostním pojetí. Často se rauty pořádají v rámci obchodních nebo reklamních akcí v atraktivním prostředí a s neobvyklým sortimentem. Doba pořádání rautů není daná. Většinou však denní doba znamená určitá odlišení v nabídce pokrmů.
RAUTY JSOU MODERNÍ A POHODLNOU VARIANTOU SLAVNOSTNÍHO OBČERSTVENÍ
V politických a diplomatických kruzích se hojně pořádá slavnostní forma rautu, která se nazývá recepce. Toto setkání většinou mívá svá vymezená pravidla, slavnostní zahájení, přípitky i zakončení. Hostitel se s hosty oficielně vítá a později je i vyprovází. Recepce je jedna z mála oslav, kde se toleruje pozdější příchod i o 15 minut. Způsob rautového občerstvení je na obsluhu jednodušší a proto se s oblibou využívá pro kratší setkání, při nedostatku místa a personálu.
Způsob rautového občerstvení zajišťují cateringové firmy, které mají s těmito druhy formálních setkání velké zkušenosti a jejich práce na nich spočívá.. Pro všechny hosty nemusí být zajištěno místo sezení. Někdy je však vhodné připravit i možnost malých stolků, kde by si hosté v omezeném počtu sednout mohli. Nebo vyšší klubové, většinou kulaté stolky, které by sloužily k usnadnění konzumace jídel ve stoje.
ZPŮSOB A FORMA SLAVNOSTNÍHO RAUTU
Rautové občerstvení má daný charakter formou občerstvení z tzv. nabídkových (bufetových) stolků . Ty mohou být připravené jako studený bufet, teplý nebo nápojový. Hosté si pokrmy sami vybírají a předkládají. Někdy bývá přítomna obsluha, která u podávání jídel hostům asistuje. Některé pokrmu např. losos, krocan,šunka, sele) se mohou krájet z jednoho kusu. Sortiment, který se u rautového pohoštění předpokládá by měl umožnit konzumaci bez příboru , případně jenom s použitím vidličky. Způsob rautového občerstvení se hodí pro větší společnost , tak od 30 lidí.
MNOŽSTVÍ A VARIANTY RAUTOVÉ NABÍDKY
Při sestavování vhodných pokrmů se většinou předpokládá, že základní nabídka sortimentu bude složená ze studených jídel. Oficiálně se počítá s konzumací jídla na jednu osobu. Učebnicově se většinou vychází z těchto propočtů. Na jednoho hosta přibližně počítáme 150 až