Ingredience:
4 vejce, 50 g kakaa, 80 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, třetina prášku do pečiva, 250 ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, ztužovač šlehačky, 200 g borůvek, 2 plátky želatiny, mouka na poprášení
Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme na krém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a zlehka vmícháme do vaječné hmoty. Těsto vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme půl hodiny. Upečený korpus poprášíme moukou, ještě teplý ho otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Pak korpus vyjmeme z formy a podélně rozkrojíme na dva díly.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Borůvky očistíme, část odložíme stranou na ozdobení a zbylé rozmačkáme. Želatinu namočíme do 50 ml vody a necháme nabobtnat. Pak ji zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme ji s rozmačkanými borůvkami. Šlehačku rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme rozmačkané borůvky. Spodní část korpusu plníme v kruzích střídavě bílou a borůvkovou šlehačkou. Přiklopíme druhou částí korpusu a zbylou šlehačku nanášíme podle barev tak, aby na řezu vznikl šachovnicový vzor. Hotový dort ozdobíme bodůvkami a necháme vychladit