Ingredience:
Rýže sushi:
200 g speciální rýže na sushi, 300 ml vody, 75 ml rýžového octa, 1 lžička soli, 4 lžičky cukru, mořská řasa NORI, bambusová rohožka na balení MAKI, ostrý zelený křen WASABI, sojová omáčka KIKKOMAN, nakládaný zázvor
Náplň sushi:
1 mango nebo avokádo, 1 mrkev, 1 bílá ředkev, 1 salátová okurka, 100 g krabích tyčinek, 200 g lososa, 4 krevety, bílé a černé sezamové semínko
Postup pro přípravu rýže:
1. Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.
2. Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10 -15 min. v otevřeném hrnci a promícháme.
3. Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli, poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenciGARI
Postup pro přípravu náplňě:
1. Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo.
2. Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy - hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté schladíme.
3. Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).
Nigiri-Sushi
1. Navlhčenou rukou nabereme na jednu porci sushi, cca 25 g rýže, a pomocí prstů válením v ruce vytvoříme váleček.
2.Ukazováčkem natřeme do středu trochu Wasabi, a přiložíme tenký plátek manga, ryby či zeleniny. Nyní přitiskněte dobře k rýži.
3.Postup několikrát opakujeme tak, aby obě součásti byly dobře spojené. Sushi je hotovo.
P.S. Kousek Nigiri-Sushi můžete převázat pruhem řasy
Nori-Maki-Sushi
1. Na desku rozvineme rýžovou podložku, na kterou položíme polovinu plátu mořské řasy hrubým povrchem vzhůru. Kdyby strana řasy byla položena obráceně, došlo by v průběhu přípravy k špatnému slepování řasy při výrobě rolky.
Na řasu rovnoměrně rozložíme slabší vrstvu sushi rýže. Necháme asi 1,5 cm široký pruh horního (vzdálenějšího) okraje bez rýže pro konečné zarolování a slepení.
2. Poté, co prsty vytvoříme v rýži rýhu pro náplň, lehce potřeme WASABI pastou, a vložíme zvolenou náplň (plátky či proužky ryby, zeleniny, krabí tyčky).
3. Volný okraj řasy navlhčíme, k vyformování pozvedneme řasu se sushi rýží se spodním okrajem rohože trochu do výšky a rolujeme směrem k hornímu okraji listu NORI řasy, přitom rohož pevně oběma rukama stiskneme
4. Hotové sushi vybalíme a na koncích dobře stiskneme. Ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky.
5. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, zeleným křenem a sójovou omáčkou, ve které si jednotlivé porce namáčíme těsně před vložením do úst.
Sushi můžeme jíst pomocí typických asijských jídelních hůlek, tzv. hashi. Kdo s hůlkami více bojuje než aby se jejich pomocí najedl, může bez obav jednotlivé sushi kousky brát do rukou.