Ingredience:
1 kg zadního hovězího masa, 1 mrkev, 1 petržel a 1 celeru, 1 velká cibule, 1/8 másla, sul, pepř, 100 g slaniny, 1 citrón, 1 lžička koření Divočina (nebo 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 1 lžičky tymiánu, větší špetka pepře), kelímek zakysané smetany, šálek mléka, hl. mouka na zahuštění, 1 lžíce octa nebo vína, sádlo.
Postup:
Maso očistíme, protkneme slaninou, posypeme nakrájenou kořenovou zeleninou a jemně nakrájenou cibulí. Polijeme rozehřátým máslem a necháme asi dva dny v chladu odležet. Před pečením rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme trochu sádla (nebo oleje), z odleželého masa seškrábneme zeleninu, maso osolíme, opepříme a po všech stranách na rozehřátém sádle se slaninou opečeme. Pak přidáme zeleninu, v níž bylo maso naloženo, a lehce ji osmažíme, aby zežloutla. Přidáme všechno uvedené koření, půlku citrónu a pečeme při prudkém žáru bez podlití, aby se maso uzavřelo a bylo šťavnaté. Když se šťáva, kterou maso pustilo, vydusí, podlijeme horkou vodou a pečeme za občasného podlití, přelití výpekem a obrácení asi 2 hodiny. Pokud použijeme tlakový hrnec, přidáme vody víc a po hodině dušení vložíme ještě do trouby osmahnout. Měkké maso vyjmeme, výpek se zeleninou posypeme lžící hladké mouky a osmáhneme. Pak zalijeme smetanou, vodou a vínem a vše důkladně rozmixujeme, aby byla omáčka hladká. Vodou nebo mlékem upravíme hustotu a omáčku vaříme na velmi mírném ohni za občasného promíchání alespoň 20 minut. Před podáváním ji dochutíme solí, citrónovou šťávou nebo octem, případně i cukrem nebo ji přikořeníme. Maso nakrájíme na plátky a necháme v omáčce prohřát. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami, rybízem á la brusinky, s jeřabinkami nebo jiným ostřejším kompotem