ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE (DOMÁCÍ BONBONIÉRA)
Dvoubarevné kostky
Potřebujete:
tmavá vrstva
100 g kvalitní hořké čokolády (53-70%)
100 g smetany 33%
20 g medu
15 g másla
světlá vrstva
150 g bílé čokolády (min. 30%)
45 g smetany 33%
20 g medu
30 g másla
špetku mleté vanilky nebo zrníčka z vanilkového lusku
přírodní kakao na dokončení
Postup:
Krabičku nebo jinou vhodnou nádobu o velikosti cca 11 x 17 cm vyložte potravinovou fólií. Nejprve připravte tmavou vrstvu. Do misky nebo formy nalámejte čokoládu. V rendlíku zahřejte smetanu, med a máslo a promíchávejte, dokud není směs hladká a máslo rozpuštěné. Nalijte na čokoládu, nechte chvíli odstát a pak důkladně rozmíchejte a promixujte tyčovým mixérem nebo minimálně šlehací metlou. Nalijte do připravené krabičky a dejte na pár hodin ztuhnout do lednice.
Stejným způsobem připravte bílou vrstvu a opět dejte ztuhnout do lednice, klidně do druhého dne.
Pevnou čokoládu rozkrájejte nahřátým nožem na malé kostky a obalte v kakau, případně namočte v rozpuštěné čokoládě.
Lanýže 3 chutí
Potřebujete:
70 g smetany 33%
100 g másla
40 g medu
200 g hořké čokolády (alespoň 53%)
2 lžíce oblíbeného likéru nebo rumu
na obalení: kakao, oříškový krokant, prášek z lyofilizovaných malin
Postup:
V rendlíku zahřejte smetanu, máslo a med, dokud se vše nerozpustí do hladké konzistence. Směs vlijte do misky s nalámanou čokoládou, nechte chvilku odstát a poté míchejte, dokud se vše nespojí. Přilijte likér nebo rum a promixujte tyčovým mixérem nebo šlehací metlou.
Misku přikryjte potravinářskou folií a dejte na 4h nebo přes noc do lednice.
Pomocí jedné či dvou lžiček nebo speciální cukrářské lopatky vytvořte hrudky, dejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte v lednici 20 minut ztuhnout. Poté vytvarujte rukama kuličky a obalte v kakau, oříškách a malinovém prášku dle chuti.
Hotové lanýže vložte do papírových košíčků. Třeba v levandulovém designu nebo v elegantním zlatém provedení.
Servírovat můžete i na jednorázových talířcích. Krásně budou vaše pralinky vypadat na zlatém talíři nebo na tematických - třeba na narozeninovém v decentní tělové barvě, na talířích k rozlučce se svobodou, nebo na vánočních, na které co nevidět dojde!
Také můžete použít cukrářský stojan, to bude vůbec vypadat profesionálně! Máme k dispozici jednoduché papírové i slavnostní stojany na dezerty a nápoje, které se hodí na svatbu, kulatiny nebo jinou důležitou událost!
Protože je dost pravědpodobné, že vaše domácí pralinky budou mít u rodiny a kamarádů absolutní úspěch, můžete jim příště své pralinky věnovat. Pak použijte dárkové krabičky. Na víc kousků nebo maličké, akorát tak na jednu pralinku. Co třeba v barvě rose gold, s květinovým vzorem nebo ve tvaru srdce? Vždy nezapomeňte zabalit bonbón nejprve do staniolu nebo potravinové fólie.
Pár chytrých pomocníků při práci s čokoládou
Každopádně oceníte stěrku, aby ani kousek vzácné čokoládové hmoty nepřišel na zmar! V našem e-shopu najdete také speciální sadu na výrobu pralinek nebo praktické cukrářské odměrky. Když nebudete chtít pralinky zpracovávat jen v ruce, zkuste některou z našich forem na pralinky. Třeba čtyřlístkovou nebo ve tvaru čokoládových bonbónů. No a abyste Ivančin recept nemuseli pořád hledat na našich stránkách, vytiskněte si ho a nalepte do vašeho kuchařského zápisníku.
Takže pro jednou neřešte kalorie a dejte si do nosu. Dobrou chuť, váš Náfuka!