Já nevím, jak vy, ale já miluju recepty z hrníčkových kuchařek. Žádné vytahování váhy a mytí... Takže si připravte hrnek podle toho, pro kolik lidí perník bude (250 nebo 360 ml). Mimochodem, moc hezký hrneček na 360 ml máme v regálu. A je na něm nápis, který bude pro vás jako ušitý! No nejste snad SKVĚLÁ MAMINKA, když pečete takovéhle dobroty?!
Recept
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vajíčko
- 1 prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- podle chuti nasekané oříšky, rozinky, datle nebo sušené švestky
Všechno smíchejte, nalijte na vymazaný plech a pečte v troubě rozehřáté na 170 stupňů asi 20 minut.
Zdobení a další inspirace
Na fotkách jste si určitě všimli rukavice ergo chňapky. To je vážně důležitá věc! Ze stejné řady si u nás můžete pořídit i lopatku na snadné nabírání perníku a silikonovou stěrku.
Formu můžete použít tu z obrázku, tedy klasickou kulatou (případně kulatou nepřilnavou) nebo obdélníkovou. A pro jinou příležitost třeba srdce.
Co se týká ozdob, těch si můžete vymyslet, co hrdlo ráčí. My máme na perníku hotové drobné kytičky. Můžete použít i větší růžičky nebo motýlky a spoustu dalších dekorací. Když bude váš dezert pro kluky, sáhněte radši po ozdobách pro fotbalisty nebo dopravní policisty.
Dobře vypadá i různé "drobení". Třeba s velikonoční tematikou (které se za chvíli hodí!), se srdíčky nebo s klasickými lentilkami. Ty budou držet speciálním cukrářským lepidlem nebo na bílku.
Můžete si ale vyrobit vlastní dekorace! Z klasické fondánové hmoty, se sadou vykrajovátek.
Pokud nechcete vyklopit perník jen tak na talíř, sáhněte po cukrářském stojanu. A vůbec spoustu potřeb pro cukráře, dekorací a nápadů najdete na téhle stránce.
Na obrázku jste určitě nepřehlédli ty prima balónky! To je prostě třešnička na... perníku. Použijte ideálně barevné mini balónky o velikosti 12 cm, upevněné na tyčku, kterou si můžete zkrátit do potřebné délky.
No a když bude mít tenhle perník úspěch, nezapomeňte si ho vytisknout a nalepit do kuchařského sešitu. Určitě nějaký máte. Ne, tak co třeba tenhle?!
Tak hodně štěstí a přídavků!
Váš šéfkuchař Náfuka a dekoratérka (a cukrářka) Kristýna!