Hurá, našli jsme to správné místo!
Ráno nás trochu vystrašilo počasí. Ale pár letních kapek nás stejně neodradilo. Udělali jsme dobře, protože letní sluníčko jsme nakonec venku našli. A s ním úplně pohádkovou louku na kraji lesa. Právě tady jsme dostali chuť na pořádnou svačinku...
Ve správný čas zakotvit a rozbalit si nádobíčko. Právě o tom je piknik. Pokud byste stále nevěděli, čtěte dál. My vám teď řekneme něco o historii pikniků a dozvíte se, jak se piknikuje u nás a ve světě. Nakonec jsme připravili jeden prima recept a hlavně spoustu tipů na piknikové dekorace, nádobí a doplňky, které byste rozhodně neměli zapomenout přibalit!
První britské, francouzské a americké pikniky
Příprava menu na takovou hostinu nebyla žádná legrace! Zapomeňte na sendvič se šunkou. Správná „tabule v trávě“ byla vizitkou hostitelů. Nic neobvyklého nebylo 7 chodů a servírovaly se vážně delikátní lahůdky: krůta v aspiku, pečená holoubátka, rostbíf, domácí paštika, šunka, saláty, sýrové nebo masové koláče, ovoce a sýry. K tomu se nalévalo šampaňské, cherry, dobré víno nebo pivo.
I za velkou louží si lidé pikniky zamilovali. A jejich přípravou se zabývaly i renomované kuchařské knihy. Třeba ta od Estelle Woods Wilcoxové z roku 1877 uvádí hned několik různých piknikových možností podle ročního období. A zase nesmí chybět různé studené pečeně, kuřata, vepřový jazyk, ryby, šunka, vajíčka natvrdo, kompoty nebo nakládaná zelenina a čerstvé ovoce. Nesmělo se zapomenout ani na kávu, čaj, limonádu nebo pivo a (podle roční doby) buď horkou čokoládu, nebo zmrzlinu do termosky. Ještě, že měla aristokracie služebnictvo, kdo by se s takhle napěchovanými koši nosil! Jiné to pak bylo, když si lidi ochočili pár koní pod kapotou. To se pak začali vyrábět i piknikové koše, které měly v autě speciálně vyhrazený prostor. A mimochodem, právě ve Spojených státech se někdy od roku 1955 začaly na pikniky nosit létající talíře zvané frisbee. Dost lehké a skladné na to, aby se vešly do piknikového koše.
Piknik v Česku
Piknikovalo se samozřejmě i u nás. I když piknik jsme tomu hned od začátku neříkali. U nás se prostě jelo v neděli na výlet a vzalo se s sebou něco na zub. A menu bylo dost podobné světovým piknikům: nějaké pečené maso nebo šunka s kyselou okurčičkou, koláče, pivo, víno, trochu té kořaličky a likér pro dámy. První takové výlety organizovali i čeští vlastenci včetně slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. A dostat se na nějaký její piknik, to by vůbec nebylo od věci!
Takže si to shrneme: co (kromě jídla) do piknikového koše? Kostkovaná deka je základ. A na co ještě nezapomenout?
- sada nádobí na piknik, pohárky a příbory (samozřejmě recyklovatelné! Co třeba speciální nová ekosada Safari?) nebo naše oblíbená lama
- příbory (nejlépe dřevěné)
- ostrý nůž a prkénko
- otvírák na konzervy a hlavně na víno!
- ubrousky (ideálně zase recyklovatelné)
- campingový vařič (bude-li potřeba něco přihřát. Ale pozor na otevřený oheň v suché trávě!)
- baterka nebo nějaké LED osvětlení pro případ, že se piknik trochu protáhne. Krásně budou vypadat třeba LED balonky nebo LED svítící řetěz jen tak zavěšené na stromě
- repelent
- párátka a napichovátka (podle osob a obsazení. Co třeba se srdíčky, tropickým ovocem nebo lesními motivy
- opalovací krém a sluneční brýle
- utěrka (papírová i látková na přikrytí jídla)
- voda na opláchnutí rukou nebo vlhčené kapesníčky
- sáčky na odpadky
- společenská hra (co třeba karty, Člověče, nezlob se!, kuželky nebo už zmiňovaný létající talíř)
- svetr, mikinu nebo ponožky na večer
- termoska na kávu, čaj nebo zmrzlinu (v případě kávy nebo čaje to bude chtít nějaké elegantní hrnečky s ouškem, aby se lépe držely, v případě zmrzliny nezapomeňte na zmrzlinové kelímky
Jídlo a pití je až na prvním místě
A konečně si řekneme něco o tom, proč na piknik vlastně půjdeme. Ano, chceme se vidět s lidmi, které máme rádi. Ale bez jídla a pití by to byla poloviční radost, no ne? Takže, jak jsme si už řekli. Neměly by chybět různé druhy toustů. Nezapomeňte na pečená masa nebo šunku. Neměli byste podcenit výběr pečiva. Rustikální bageta? Kváskový chleba? Úspěch budete mít určitě se suši. Vhod přijdou vařená vajíčka. Samozřejmostí je ovoce a zelenina. Půjde-li to, rovnou si je doma nakrájejte a dejte do vakuovacích krabiček, ve kterých vám nezhnědnou. Důležité je „ďobání“, takže oříšky, tyčinky, nachos nebo popcorn. Vždy nezapomínejte na speciální krabičky! Myslete na to, že ne všichni na dece musejí být fandové masa, pro tyhle případy jsou dobré sýrové špízy, olivy a ořechy. O dobrém vínu snad vůbec nemusíme mluvit. Tady bychom si možná mohli pro jednou odpustit a použít pohárky hezké plastové. Místo džusu připravte raději méně sladkou domácí limonádu. Dobré jsou třeba okurková, levandulová, bezová nebo citronáda. Kávu nebo čaj si doneste v termosce.
A sladká tečka? Co třeba muffiny různých chutí, pochopitelně ve speciálních košíčcích (třeba tyhle u nás teď seženete v akci), dobrý ovocný koláč nebo klasická bábovka (co pro jednou zkusit odlehčenou banánovou?). Hit jsou také donuty! A dvojnásob chutnají z "donutového stojanu".
A na konec ještě jeden tip na jednoduchou dobrotu do košíku
Plněná veka
1 veka
sardelová pasta
200 g máslo
150 g šunka
50 g uherský nebo pikantní salám
150 g uzený jazyk nebo slanina
2 ks vejce
2-3 nakládané okurky
50 g kapary, pistácie
20 g ementálu
Veku rozkrojíme podélně a vydlabeme střídku. Pomažeme ji sardelovým máslem (umíchá se z másla a sardelové pasty). Do zbylého sardelového másla přidáme nahrubo strouhaný sýr, na drobné kostičky nakrájenou šunku, uherský salám, vařený a oloupaný uzený jazyk nebo slaninu, vařená vejce, kyselé okurky, sekané kapary a pistácie. Polovinu vydlabané a namazané veky naplníme nádivkou (plníme lehce - tak 2 mm nad okraj). Půlky veky spojíme, zabalíme do papíru a efektně zavážeme lýkem. Nebo naší ekologickou stuhou z palmového listí. Ideální je udělat to večer a nechat v chladnu proležet. Na pikniku veku nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a podáváme.
zdroj: recepty.cz
Takže hezkou zábavu, fain počasí a žádné mravence!
Váš Náfuka a samozřejmě kámoš Báďa