Helium stále za TOP cenu s dopravou PPL Parcelshop ZDARMA  - 20% slevy na nezlevněné hračky s kódem HRACKA20

DOPRAVA NAD 1000 KČ ZDARMA

PO-PÁ: 9-16

Nákupní košík je prázdný
MojeParty BLOG Dýně: plná vitamínů. A my: plní nápadů co s ní v kuchyni!

zpět na seznam

Jdeme do kuchyně za DÝNÍ!

Dýně: plná vitamínů. A my: plní nápadů co s ní v kuchyni!

A Náfuka brýle dioptrické pozor!Hlavní hrdinkou podzimu je DÝNĚ, o tom žádná! Tuhle krasavici v různých podzimních barvách najdete snad na každé zahradě, balkonu, terase nebo prostě v různých aranžích doma. A taky v kuchyni. Víme proč. Je plná vitamínů, hlavně A, C, E, draslíku, železa, vlákniny a antioxidantů. Ty podporují imunitu, zdraví očí, trávení a snižují riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny. A co se také cení – dýně je nízkokalorická, močopudná, detoxikační a prospívá pokožce a vlasům. Takže hurá do kuchyně!

A hned první recept je jednoduchý a vyřeší otázku, co s dužinou a semínky, které vydlabete, když chcete dýni péct nebo z ní udělat strašáka s očima, zubatou pusou a led světýlkem uvitř. Mimochodem, nářadí na dlabání máte?

Dýňový čaj

  1. dýni omyjte, rozpulte a lžící vyberte dužinu včetně semínek
  2. dejte vše do studené vody, přiveďte k varu a osolte pár zrníčky mořské soli
  3. vařte pomalým varem asi 20 – 30 minut
  4. nakonec přeceďte přes jemné sítko. Můžete dochutit šťávou, limetkou, medem

Dýňové muffiny. Nebo cupcakes? A jaký je v tom vlastně rozdíl?

Zjednodušeně se dá říct, že CUPCAKES jsou něco jako mini dortíky. Těsto na ně bývá vyšlehané a jemnější, bez různých přídavných surovin, jako jsou ořechy nebo čokoláda. Zato je korpus vždycky dozdobený krémem, čokoládou, marcipánem a podobně. 

Oproti tomu těsto na MUFFINY se nešlehá, ale jen míchá, bývá hutnější, doplněné o ořechy, rozinky, čokoládu a podobně. Zkrátka muffin je už samotným těstem bohatý natolik, že není potřeba ho zdobit. 

Podle téhle teorie tedy dneska budeme péct spíše cupcakes.

Suroviny

  • 190 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 115 g změklého másla
  • 190 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 180 g dýnového pyré (níže se dočtete, jak na něj!)  

Na krém: 250 g mascarpone, 100 g bílé čokolády 

  1. troubu předehřejte na 180 °C a formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky
  2. v míse promíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a koření. Utřete změklé máslo s cukrem a vejci. K vaječné směsi střídavě vmíchávejte dýňové pyré a moučnou směs. Pokud chcete, přihoďte ještě trochu nasekaných nesolených pistácií nebo jiných ořechů
  3. hutné těsto pomocí dvou lžic rozdělte do připravených košíčků a pečte asi 20 minut
  4. na krém rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a nechte vychladnout. Pak prošlehejte s mascarpone. 
  5. upečené korpusy dozdobte krémem a posypejte pistáciemi
  6. na Haloweena můžete také dozdobit různými jedlými figurkami nebo zápichy 

Dýňové pyré

Ideální je z pečené dýně. Pečeme na kostičky nebo měsíčky. Dýni hokaidó i se slupkou. Při pečení osolte a pocukrujte, vznikne karamel, který pyré krásně ochutí. Pak už jen vychladlou dýni rozmixujte. Kdyby byla moc tekutá, sceďte ji přes sítko nebo plátno. Ve sterilních skleničkách v lednici vydrží pyré až týden, případně ho můžete dát na mrazák.

 

A dýně

 

Salát z dýně, fazolí a cizrny

Suroviny

  • bílé fazole (v konzervě, slité a propláchnuté) 200 g
  • dýně hokaido (nakrájená na kostky) 500 g
  • mrkev 2 ks
  • petržel 1 ks
  • cuketa 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • listový špenát (špenátové listy) 1 hrst
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. na kostky nakrájenou dýni dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 200°C
  2. na pánvičce mezitím orestujte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a cuketu
  3. dle chuti smíchejte olivový olej, ocet balzamiko a prolisujte do něj stroužek česneku, osolte a opepřete
  4. do propláchnutých špenátových listů přidejte dýni, orestovanou zeleninu, bílé fazole, vše zalijte dresinkem a  zasypte čerstvou petrželovou natí

 

A Dýně

 

Kuře s dýní a fenyklem

Suroviny

  • fenyklová semínka 2 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • mletá sladká paprika 2 lžičky
  • máslo (změklé ) 50 g
  • celé kuře 1 ks (cca 1,5 kg)
  • pomeranč 1 ks
  • rozmarýn (čerstvý) 3 snítky
  • dýně (např. muškátová, máslová i hokaido) 1 kg
  • fenykl (čerstvý) 500 g
  • bílé víno 100 ml
  • bílý chléb (nebo dušená rýže k podávání)
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř 

Postup přípravy

  1. v hmoždíři podrťte semena fenyklu najemno. Česnek prolisujte a rozetřete se semínky fenyklu, mletou paprikou, solí a pepřem na pastu. Promíchejte ji důkladně se změklým máslem
  2. horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Kuře omyjte zvenku i zevnitř studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a opatrně uvolněte kůži na prsou. Vetřete pod ni fenyklové máslo a zbylým potřete celé kuře
  3. pomeranč omyjte horkou vodou, nakrájejte na plátky i s kůrou a naplňte jimi kuře. Přidejte rozmarýn a kuře položte do pekáčku. Zlehka ho podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě zhruba 70–90 minut dozlatova. Občas ho podlijte vypečenou šťávou
  4. mezitím dýni rozkrojte, odstraňte semena (už víte, co s nimi, jasně, čaj!), oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Fenykl rozkrojte na poloviny, odstraňte košťál a nakrájejte ho na plátky. Když už kuře zlátne a je skoro měkké, zhruba po 60–80 minutách pomalejšího pečení, vsypte k němu dýni s fenyklem a podlijte vínem. Pečte 10–15 minut doměkka
  5. upečené kuře vyjměte, nechte 10 minut odpočinout, rozdělte na porce a podávejte se zeleninou přelité výpekem. Jako příloha se hodí čerstvá bageta nebo dušená rýže

 

A dýně

 

No, nápadů bychom měli mraky. Dá se udělat dýňová marmeláda, sušenky, koktejl a stovky dalších dobrot! Však vy si je vygůglíte.

Ale pro dnešek už jen doplním, že takovéhle mňamky můžete o Halloweenu servírovat na stylovém jednorázovém nádobí. Na elegantním talířku s pavoukem, ďábelském talířku s lebkou, ve tvaru ducha, Drákulynetopýra nebo růžové dýně, na talířku s nápisem Happy Halloween nebo prostě jen na oranžovém talíři.

 

Spoustu další inspirace, dekorací, balónků, kostýmů a doplňků najdete na našich stránkách v rubrice Halloween.

A Náfuka čert netopýrTak hezký a strašidelný Halloween! Váš kuchař, skoro michelinský, balónek Náfuka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.10.2025
PARŤÁK JE VŽDY V OBRAZE
PARŤÁK VÍ JAK NA TO
Akce na klíčZJISTIT VÍC

MojeParty.cz s.r.o.
Ve Žlíbku 1849/2A, 193 00 Praha 20

shoproku 2021
shoproku 2020
člen APEK