A hned první recept je jednoduchý a vyřeší otázku, co s dužinou a semínky, které vydlabete, když chcete dýni péct nebo z ní udělat strašáka s očima, zubatou pusou a led světýlkem uvitř. Mimochodem, nářadí na dlabání máte?
Dýňový čaj
- dýni omyjte, rozpulte a lžící vyberte dužinu včetně semínek
- dejte vše do studené vody, přiveďte k varu a osolte pár zrníčky mořské soli
- vařte pomalým varem asi 20 – 30 minut
- nakonec přeceďte přes jemné sítko. Můžete dochutit šťávou, limetkou, medem
Dýňové muffiny. Nebo cupcakes? A jaký je v tom vlastně rozdíl?
Zjednodušeně se dá říct, že CUPCAKES jsou něco jako mini dortíky. Těsto na ně bývá vyšlehané a jemnější, bez různých přídavných surovin, jako jsou ořechy nebo čokoláda. Zato je korpus vždycky dozdobený krémem, čokoládou, marcipánem a podobně.
Oproti tomu těsto na MUFFINY se nešlehá, ale jen míchá, bývá hutnější, doplněné o ořechy, rozinky, čokoládu a podobně. Zkrátka muffin je už samotným těstem bohatý natolik, že není potřeba ho zdobit.
Podle téhle teorie tedy dneska budeme péct spíše cupcakes.
Suroviny
- 190 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 115 g změklého másla
- 190 g cukru krupice
- 2 vejce
- 180 g dýnového pyré (níže se dočtete, jak na něj!)
Na krém: 250 g mascarpone, 100 g bílé čokolády
- troubu předehřejte na 180 °C a formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky
- v míse promíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a koření. Utřete změklé máslo s cukrem a vejci. K vaječné směsi střídavě vmíchávejte dýňové pyré a moučnou směs. Pokud chcete, přihoďte ještě trochu nasekaných nesolených pistácií nebo jiných ořechů
- hutné těsto pomocí dvou lžic rozdělte do připravených košíčků a pečte asi 20 minut
- na krém rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a nechte vychladnout. Pak prošlehejte s mascarpone.
- upečené korpusy dozdobte krémem a posypejte pistáciemi
- na Haloweena můžete také dozdobit různými jedlými figurkami nebo zápichy
Dýňové pyré
Ideální je z pečené dýně. Pečeme na kostičky nebo měsíčky. Dýni hokaidó i se slupkou. Při pečení osolte a pocukrujte, vznikne karamel, který pyré krásně ochutí. Pak už jen vychladlou dýni rozmixujte. Kdyby byla moc tekutá, sceďte ji přes sítko nebo plátno. Ve sterilních skleničkách v lednici vydrží pyré až týden, případně ho můžete dát na mrazák.

Salát z dýně, fazolí a cizrny
Suroviny
- bílé fazole (v konzervě, slité a propláchnuté) 200 g
- dýně hokaido (nakrájená na kostky) 500 g
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- cuketa 1 ks
- česnek 1 stroužek
- listový špenát (špenátové listy) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- olivový olej
- balzamikový ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- na kostky nakrájenou dýni dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 200°C
- na pánvičce mezitím orestujte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a cuketu
- dle chuti smíchejte olivový olej, ocet balzamiko a prolisujte do něj stroužek česneku, osolte a opepřete
- do propláchnutých špenátových listů přidejte dýni, orestovanou zeleninu, bílé fazole, vše zalijte dresinkem a zasypte čerstvou petrželovou natí

Kuře s dýní a fenyklem
Suroviny
- fenyklová semínka 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- máslo (změklé ) 50 g
- celé kuře 1 ks (cca 1,5 kg)
- pomeranč 1 ks
- rozmarýn (čerstvý) 3 snítky
- dýně (např. muškátová, máslová i hokaido) 1 kg
- fenykl (čerstvý) 500 g
- bílé víno 100 ml
- bílý chléb (nebo dušená rýže k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- v hmoždíři podrťte semena fenyklu najemno. Česnek prolisujte a rozetřete se semínky fenyklu, mletou paprikou, solí a pepřem na pastu. Promíchejte ji důkladně se změklým máslem
- horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Kuře omyjte zvenku i zevnitř studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a opatrně uvolněte kůži na prsou. Vetřete pod ni fenyklové máslo a zbylým potřete celé kuře
- pomeranč omyjte horkou vodou, nakrájejte na plátky i s kůrou a naplňte jimi kuře. Přidejte rozmarýn a kuře položte do pekáčku. Zlehka ho podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě zhruba 70–90 minut dozlatova. Občas ho podlijte vypečenou šťávou
- mezitím dýni rozkrojte, odstraňte semena (už víte, co s nimi, jasně, čaj!), oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Fenykl rozkrojte na poloviny, odstraňte košťál a nakrájejte ho na plátky. Když už kuře zlátne a je skoro měkké, zhruba po 60–80 minutách pomalejšího pečení, vsypte k němu dýni s fenyklem a podlijte vínem. Pečte 10–15 minut doměkka
- upečené kuře vyjměte, nechte 10 minut odpočinout, rozdělte na porce a podávejte se zeleninou přelité výpekem. Jako příloha se hodí čerstvá bageta nebo dušená rýže
.png)
No, nápadů bychom měli mraky. Dá se udělat dýňová marmeláda, sušenky, koktejl a stovky dalších dobrot! Však vy si je vygůglíte.
Ale pro dnešek už jen doplním, že takovéhle mňamky můžete o Halloweenu servírovat na stylovém jednorázovém nádobí. Na elegantním talířku s pavoukem, ďábelském talířku s lebkou, ve tvaru ducha, Drákuly, netopýra nebo růžové dýně, na talířku s nápisem Happy Halloween nebo prostě jen na oranžovém talíři.
Spoustu další inspirace, dekorací, balónků, kostýmů a doplňků najdete na našich stránkách v rubrice Halloween.
Tak hezký a strašidelný Halloween! Váš kuchař, skoro michelinský, balónek Náfuka!
.jpg)





.png)
Hlavní hrdinkou podzimu je DÝNĚ, o tom žádná! Tuhle krasavici v různých podzimních barvách najdete snad na každé zahradě, balkonu, terase nebo prostě v různých aranžích doma. A taky v kuchyni. Víme proč. Je plná vitamínů, hlavně A, C, E, draslíku, železa, vlákniny a antioxidantů. Ty podporují imunitu, zdraví očí, trávení a snižují riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny. A co se také cení – dýně je nízkokalorická, močopudná, detoxikační a prospívá pokožce a vlasům. Takže hurá do kuchyně!

