Cupcake vs muffin
Než namočíme měchačky do těsta, ujasníme si dvě věci. Těm, kteří si myslí, že cupcakes jsou „zase nějaké americké novinky“ musíme říct, že mají pravdu jen napůl. Ano, pocházejí z Ameriky, ale novinky… To tedy nejsou! První zmínka o cupcakes pochází už z roku 1796 z knihy americké kuchařky Amelie Simmonsové. Dortíky byly často pečené v jednotlivých keramických šálcích nebo formách (odtud také jejich název „cupcake“).
A druhá věc – pozor, nezaměňujte cupcakes za muffiny! Tyhle dva dezerty mají společnou jen formu na pečení a papírový košíček. U muffinů se většinou používá polohrubá mouka a hutnější těsto, kdežto těsta na cupcakes jsou většinou z hladké mouky a tekutější. Navíc cupcakes se dost často plní a zdobí polevou nebo krémem. Když to řekneme hodně zjednodušeně, muffin je taková pidi bábovka, cupcake spíš malý dortík.
Mandlové cupcakes s mascarpone a citronovým Lemon curd ála rozbité vajíčko
Tyhle nádherné „vajíčkové“ cupcakes vyniknou třeba v takovýchto košíčcích pastelových jarních barev.
Na cupcakes potřebujete
1 a ¼ hrnku hladké mouky nebo bezlepkové směsi na pečení
⅓ hrnku mandlové mouky (mletých mandlí)
1,5 lžičky kypřícího prášku
špetku soli
¾ hrnku krupicového cukru
½ hrnku oleje
2 velká nebo 3 menší vejce
mandlové aroma
⅓ hrnku mléka
košíčky na muffinky
Na citronový lemon curd potřebujete
70g žloutků
1 polévkovou lžíci citronové kůry (cca ze 2 bio citronů)
70ml citronové šťávy
90g třtinového cukru
60g másla
Na smetanový krém potřebujete
1 smetanu ke šlehání 33%
1 kelímek mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
1 lžičku vanilkového extraktu
Příprava
Všechny suroviny si připravte alespoň hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Předehřejte troubu na 170°C.
V míse smíchejte mouku, mandle, kypřící prášek a sůl, v jiné míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do husté, světlé pěny, potom po troškách zašlehejte olej a přidejte pár kapek mandlového aroma.
Střídavě přidávejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Promíchejte metličkou. Těsto bude poměrně tekuté. Rozdělte ho do košíčků, naplňte každý košíček cca do ¾ výšky.
Pečte cca 20-25 minut do zlatavé barvy, špejle po zapíchnutí do dortíku musí být suchá.
Nechte zchladnout pár minut a pak přesuňte na mřížku, kde cupcakes vychladnou.
Mezi tím si připravte citronový a smetanový krém.
Lemon curd:
Žloutky, citronovou šťávu, kůru a cukr dejte do kastrůlku do vodní lázně a zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí (cca 6-8 minut).
Poté odstavte z lázně a vmíchejte na kousky nakrájené máslo.
Nechte vychladnout.
Smetanový krém:
Šlehačku vyšlehejte do polotuha, přidejte ostatní suroviny a došlehejte v nadýchaný jemný krém.
Dokončení cupcakes
Do středu cupcakes vytvořte lžičkou nebo vykrajovátkem důlek.
Po obvodu košíčku nastříkejte zdobicím sáčkem prstenec smetanového krému a střed naplňte citronovým krémem.
Nechte v lednici zatuhnout.
„Mechové“ cupcakes s vajíčky
Pokud použijete na ozdobení skutečně ta nádherná barevná vajíčka, budou vašim cupcakes slušet puntíkaté barevné košíčky.
Na cupcakes potřebujete
1 balení (cca 130g) čerstvého baby špenátu
155g hladké mouky nebo bezlepkové směsi na pečení
2 menší vejce
90g krupicového cukru
90g oleje
½ kypřícího prášku
kůru z ½ bio citronu
Na smetanový krém potřebujete
1 smetanu ke šlehání 33%
1 kelímek mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
1 lžičku vanilkového extraktu
Dozdobení
Velikonoční Lentilky ve tvaru vajíček (čerstvé ovoce, jedlé květy,…)
Příprava
Všechny suroviny si připravte alespoň hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Předehřejte troubu na 170°C.
Špenát přeberte, odstraňte povadlé lístky a rozmixujte s troškou vody na hustou kaši.
Vyšlehejte vajíčka s cukrem do husté, světlé pěny, potom po troškách zašlehejte olej. Přidejte rozmixovaný špenát a citronovou kůru.
Nakonec po částech přisypte mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
Košíčky naplňte cca 1cm pod okraj, těsto tolik nevyběhne.
Pečte cca 20-25 minut do zlatavé barvy, špejle po zapíchnutí do dortíku musí být suchá.
Nechte zchladnout pár minut a pak přesuňte na mřížku, kde cupcakes vychladnou.
Smetanový krém
Šlehačku vyšlehejte do polotuha, přidejte ostatní suroviny a došlehejte v nadýchaný jemný krém.
Dokončení cupcakes
2 cupcakes rozmixujte, ostatním vytvořte lžičkou nebo vykrajovátkem do středu důlek, můžete naplnit třeba marmeládou.
Zdobicím sáčkem nastříkejte kopeček smetanového krému a posypejte zelenými drobečky, aby dortík vypadal jako porostlý mechem. Nakonec ozdobte malými lentilkovými vajíčky, ovocem nebo jedlými květy.
Extračoko cupcakes s pařížským krémem a pomerančovou mrkvičkou
Tahle delikatesa v temně hnědé barvě se bude vyjímat v elegantních růžových košíčcích s úzkým zlatým okrajem.
Na cupcakes potřebujete
100g másla
60g hořké čokolády
40g kakaa
110g hladké mouky nebo bezlepkové směsi na pečení
½ lžičky jedlé sody
¾ lžičky kypřícího prášku
špetku soli
2 velká nebo 3 menší vejce
155g krupicového cukru
120ml mléka
Na pařížský krém potřebujete
200g smetany ke šlehání 33%
100g hořké čokolády (alespoň 50% kakaa)
Základ je nutné připravit den předem.
Pomerančový sirup
1-2 pomeranče, cukr
Na bílkovomáslový krém potřebujete
2 bílky
110g krupicového cukru
160g změklého másla
Dozdobení
oranžové a zelené potravinářské barvivo
zdobicí sáček na perníčky
Postup
Všechny suroviny si připravte alespoň hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Máslo a čokoládu rozpusťte v mikrovlnce nebo nad vodní lázní a nechejte vychladnout.
Předehřejte troubu na 170°C.
V misce smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a kakao.
Ve větší míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do husté, světlé pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše zlehka promíchejte a rozdělte do připravených košíčků.
Pečte cca 20 minut do zlatavé barvy, špejle po zapíchnutí do dortíku musí být suchá.
Pařížský krém
V hrnci nechte svařit smetanu. Vařící smetanou zalijte nalámanou čokoládu a metličkou rozmíchejte do hladkého krému. Krém přikryjte fólií, aby neoschl, nechte vychladnout a dejte do druhého dne vyzrát do lednice.
Druhý den krém vyšlehejte na pěnu. Nešlehejte příliš dlouho, jinak krém zezrníčkovatí. Doporučená doba šlehání je 1–2 minuty.
Vyšlehaný krém nechte ještě chvíli zchladit v lednici.
Pomerančový sirup
Šťávu z 1-2 pomerančů dle velikosti dejte do malého kastrůlku, přidejte 1 lžíci cukru a vařte, až se voda odpaří, sirup zhoustne a začne se táhnout.
Nechejte vychladnout.
Bílkovomáslový krém
Bílky dejte do kovové nebo skleněné misky, přidejte cukr a umístěte na hrnec s trochou vody. Vařte na mírném plameni a za stálého míchání nechte cukr nad parou rozpustit a směs zahřát na cca 70-75°C. Teplotu kontrolujte teploměrem nebo míchejte, dokud nevznikne hustá, lepkavá směs s bílou pěnou. Bílky se nesmí srazit.
Misku sundejte z páry a bílky vyšlehejte. Šlehejte na nejvyšší rychlost až do vychladnutí, dokud nebude sníh lesklý a tuhý.
Po malých kouskách zašlehávejte při nízké rychlosti máslo, dokud se nevytvoří hladký a nadýchaný krém.
Dokončení cupcakes
Do středu cupcakes vytvořte lžičkou nebo vykrajovátkem důlek.
Zdobicím sáčkem nastříkejte ušlehaný pařížský krém po obvodu košíčku.
Trochu bílkového krému ochuťte pomerančovým sirupem a obarvěte oranžovým barvivem.
Pomocí cukrářského sáčku naplňte střed dortíku krémem, aby vypadal jako mrkvička v záhonku.
Další lžíci bílkového krému obarvěte zeleným barvivem a pomocí sáčku na perníčky vytvořte zelené stopičky jako nať mrkvičky.
Nakonec můžete ještě posypat rozdrobeným zbylým těstem ze středů cupcakes.
Nevím, jak vám, ale mně už se sbíhají sliny! Tak dobrou chuť a veselé Velikonoce! Váš Náfuka