X
Navíc Vám budeme posílat novinky, akční nabídky a slevy.
DOPRAVA NAD 3000 KČ ZDARMA
Nákupní košík je prázdný

PARTY NOVINKY

MojeParty BLOG PARTY NOVINKY Vlastnoručně upečená perníková chaloupka - to je výzva!

zpět na seznam

Chaloupka

Vlastnoručně upečená perníková chaloupka - to je výzva!

Vánoční perníková chaloupka je třešničkou sváteční adventní výzdoby! Možná jste až doteď okolo podobných skvostů s respektem obcházeli. Co to ale letos zkusit taky? Nebudeme se tvářit, že je to úplná brnkačka. Ale s naším receptem, návodem a pomůckami to vyjde. Nebo se to alespoň zkusí, co myslíte?

Někdo perníkovou chaloupku upeče, nazdobí, vystaví, po svátcích opráší, namele a přidává do drobenky na koláč nebo na ovocné knedlíky. Jiný, vědom si té hromady práce, kterou s tím měl, ji schová a má ji na několikeré Vánoce. V chladném prostředí by mohla dvoje, troje svátky absolvovat. Ať tak, či tak, vyhrneme si rukávy, pustíme si k tomu nějakou prima muziku a jdeme na to. 

PERNÍKOVÉ TĚSTO

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2-3 velké lžíce medu
  • 80 g másla
  • 2 vejce (plus 1 na potření)
  • perníkového koření (podle chuti, zhruba vrchovatou lžíci)
  • 1 lžíci kakaa
  • na špičku nože jedlé sody

POLEVA NA PERNÍČKY

  • 1 bílek
  • 10 plných lžic moučkového cukru
  • půlka „panáku“ citronové šťávy
  • na špičku nože škrobu

POSTUP

Těsto by nemělo být vyšší než 3, 4 mm, jinak bude praskat! Válečkem ho vyválíme na moučkovém cukru. Jednotlivé díly položíme na pečicí papír na plech a teprve pak vykrojíme okna a dveře. Těsto z otvorů nevyndávejte, až po upečení, jinak se vám mohou okraje těsta zkroutit.

Někdo těsto potírá (třeba silikonovým štětcem), ale není to nutné. Pečte na pečícím papíru zhruba 8-10 minut při teplotě 200 °C.

Jednotlivé díly necháme před zdobením vychladnout a alespoň 2 dny odpočinout.

Před spojováním (a před zdobením) můžeme hrany stěn trochu pilníkem nebo struhadlem zdrsnit, aby k sobě dobře pasovaly. Díly spojujeme cukrovou polevou nebo speciálním jedlým lepidlem. Cukr na polevu musí být přesátý, aby nezanesl zdobící sáček nebo pero. Bílek se zakápne citrónovou šťávou a jen se rozmíchá! Nešlehá se, protože by hmota byla tekutá. Cukru dáváme podle odhadu, hmota musí být lepivá, aby díly držely u sebe. Když je cukru moc, nelepí. Zdobíme nejprve střechu a zdi chaloupky, necháme zaschnout a až pak slepujeme.

Nejprve slepíme „nosné obvodové zdi“ domečku a máme-li čas, necháme přes noc zaschnout. Pak přilepíme jednu stranu střechy a zase necháme zaschnout. Pak pokračujeme s druhou stranou střechy, necháme zaschnout, a nakonec celou chaloupku přilepíme na podložku. Rampouchy uděláme tak, že na okraj střechy uděláme z hmoty malinkou hrudku a tu pak protáhneme do rampouchu. Nakonec polevou zakryjeme sváry, ozdobíme podstavec a chaloupka je hotová.

Nepřiklápějte chaloupku, ani nebalte do krabice, igelitu apod. Kdyby nebyla dokonale „vydýchaná“ mohla by se z ní olupovat polevová dekorace. 

 

chaloupka

chaloupka

 

Příprava správného cukrářského profíka

Mysleli jsme i na to, abyste měli pohromadě nejen suroviny, ale vůbec všechno, co budete v kuchyni potřebovat. Takže si u nás můžete opatřit třeba vánoční stěrku, speciální zimní zástěru, chňapku a další nástroje a pomůcky. Tady najdete víc. 

 

Správná chaloupka stojí v lese!

Povedlo se? Vždyť jsme to říkali! Gratulujeme! Teď už jen zasadit medový domeček do správného exteriéru. Tedy ozdobit podložku kolem chaloupky odpovídajícími dekoracemi. Zkuste se podívat třeba do kategorie Vánoční dekorace a ozdoby a určitě něco objevíte i v rubrice Ozdoby na vánoční stromeček. Právě tady najdete třeba zasněžené stromečky z fotek nahoře, dřevěné domečky, vánoční skřítky, vločky a spoustu dalších nápadů. Také můžete použít jedlé dekorace, například vločky nebo perličky, co vypadají jako kousky ledu. Parádní bude, když okolí chaloupky doplníte perníčkovými figurkami, které vytvoříte ze zbylého těsta. Výborně vypadají stromečkyperníkoví panáčci, zvonky, sněhuláci, vločky a nezapomeňte ani na betlémskou hvězdu! 

A nakonec to celé můžete ozdobit třpytivým jedlým gelem a posypat umělým sněhem

Vůbec se nestyďte svolat na obhlídku vašeho výtvoru celou rodinu, sousedy, kolegy, kamarádky i náhodné  kolemjdoucí!

Tak hezký předvánoční čas!

Náfuka VánoceVáš masterchef Náfuka!

 

 

 

 

10.11.2024
PARŤÁK JE VŽDY V OBRAZE
PARŤÁK VÍ JAK NA TO
Akce na klíčZJISTIT VÍC

MojeParty.cz s.r.o.
K Bílému vrchu 2912/3 193 00 Praha 9

shoproku 2021
shoproku 2020
člen APEK