Než se dáte do pečení, mrkněte se do naší sekce Pirátská párty, kde najdete tématické doplňky a dekorace vašeho slavnostního candy baru. Iva doporučuje nejprve pokrýt stů jednobarevným papírovým ubrusem a doplnit mořskou stolovou šerpou nebo šerpou s pirátským motivem. Nezapomeňte na tematické nádobí a ubrousky! Jako stojan na menší dezerty a zároveň dekoraci na stůl použijte papírovou pirátskou loď. Nakonec stůl dozdobte drobnými konfetami nebo pirátskými mincemi, které také poslouží jako pirátský poklad.
Na narozeninové oslavě nesmí chybět balónky. Dolaďte pirátskou výzdobu třeba balónkem piráta v téměř životní velikosti.
Na obrázku vidíte, jak takový parádně vyzdobený stůl může vypadat. Dekorace vybrané? Jdeme péct!
Pirátský dort
Kakaový korpus do formy o průměru 22 cm
6 vajec
240 g cukru
6 lžic oleje
220 g hladké mouky nebo bezlepkové směsi Doves farm plain white flour
20 g kakaa
Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu, na nízkou rychlost zašlehejte po jednom žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmíchejte přesátou mouku smíchanou s kakaem.
Pečte na 180°C cca 25 minut než korpus naběhne, potom teplotu snižte na 160°C a dopékejte dalších cca 15 minut, dokud nebude propečený (kontrolujte zapíchnutou špejlí).
Po vychladnutí dort prokrojte na 4 pláty, skvěle to půjde pomocí strunového kráječe, kterým nakrájíte všechny pláty rovné a stejně vysoké.
Krémová náplň pro dort o průměru 22 cm a 3 vrstvy
2 šlehačky 33%
2 mascarpone
moučkový cukr
sezónní ovoce
Vyšlehejte šlehačku do konzistence jogurtu, přidejte mascarpone a cca 4 – 5 lžic moučkového cukru a vše na nízké otáčky došlehejte do pevného nadýchaného krému.
Bílkovo-máslový krém na namazání vnější části a dozdobení dortu
3 bílky
160g cukru
250g másla
Bílky dejte do kovové nebo skleněné misky, přisypejte cukr a zahřívejte nad párou za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí a hmota bude lehce našlehaná a bílá nebo kontrolujte teploměrem a zahřejte na 74-75°C. Poté šlehejte do pevných špiček a vychladnutí sněhu. Nakonec zašlehejte po malých kouskách změklé máslo.
Krémem natřete dort z horní strany a boků a uhlaďte pomocí cukrářské karty. Opět nechte dostatečně ztuhnout.
Nakonec dort dozdobte potahovací hmotou a dekoracemi. Potahovací hmotu můžete využít už připravenou, obarvenou v různých barvách nebo si připravte vlastní odstíny pomocí gelových barev.
Pirátský dort doplňte pirátskou lodí, která dítěti zůstane i po oslavě jako hračka. Drobné dekorace snadno vymodelujete „kosticemi“ pro zdobení dortů. Na závěr do dortu zapíchněte svíčky vybrané podle věku oslavence.
Bezlepkový ovocný koláč s drobenkou v pirátských lodičkách
1 hrnek bezlepkové mouky Schär mix B
1 hrnek rýžové mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
50 ml oleje
1 prášek do pečiva
sezónní drobné ovoce
Na drobenku
100 g rýžové mouky
100 g mletých mandlí (mandlové mouky)
100 g cukru
100 g másla
Všechny suroviny na těsto smíchejte a naplňte lodičky zhruba do poloviny výšky, těsto vyšlo přesně na 9 ks lodiček.
Posypejte drobným ovocem a nakonec drobenkou. Pečte na 170 °C do zezlátnutí drobenky a propečení spodního těsta.
Bezlepkové mandlovo-vanilkové cupcakes
Na asi 16 ks potřebujete
4 vejce
115 g cukru
1 vanilkový cukr nebo lusk
80 g bezlepkové směsi Doves farm plain white flour
40 g mletých mandlí (mandlové mouky)
30 g másla
½ lžičky prášku do pečiva
Vajíčka s cukrem a vanilkou vyšlehejte do husté, světlé pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva a mleté mandle a lehce zapracujte stěrkou. Nakonec tenkým pramínkem přilijte rozpuštěné máslo a opatrně zamíchejte.
Těsto naplňte do 4/5 košíčků a pečte na 180°C cca 20 minut. Poté nechte vychladnout a připravte si vanilkový krém.
Krém můžete připravit stejně jako do dortu, z mascarpone a šlehačky, který ochutíte vanilkovým cukrem nebo semínky z vanilkového lusku nebo vyzkoušejte připravenou směs na vanilkový krém z naší nabídky.
Pokud chcete, aby krém vypadal jako mořská voda, můžete jej obarvit modrým gelovým barvivem.
Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplňte připraveným krémem a cupcakes ozdobte.
Levandulová panna cotta s borůvkami a mořské želé v dezertním kelímku
500 ml smetany
40 g cukru
vanilkový lusk
2 lžíce levandulových květů
3 plátky želatiny
borůvky
3 lžíce cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku
transparentní dezertní kelímky
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Smetanu s cukrem, vanilkovým luskem a levandulí zahřejte pod bod varu. Poté nechte ještě 15 minut louhovat. Do horké smetany vmíchejte vyždímanou želatinu, přeceďte a nalijte do kelímků. Dejte asi na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
Borůvky svařte s cukrem, přidejte škrob nebo pudinkový prášek na zahuštění, zamíchejte a odstavte z plotny.
Nechte trochu zchladnout a navrstvěte na smetanový základ. Nechte vychladit.
Na "mořské" želé potřebujete
cukrárenské extra silné želé
dortovou želatinu nebo ovocnou galaretku
ovocný sirup na ochucení
Želé připravte podle návodu na obalu, ochuťte ovocným sirupem (jablko, kiwi nebo dle vlastní chuti) a obarvěte modrým barvivem. Nalijte do dezertních kelímků a dejte ztuhnout do lednice. Nakonec můžete ozdobit šlehačkou představující mořskou pěnu.
A kdybyste podobnou párty chystali pro holčičku, zkuste třeba Mermaid párty pro malou mořskou vílu. Klikněte na obrázek a inspirujte se.
Já chci být Filípééék!!!!!
Zlomte vaz, váš Náfuka!