Jak jsme řekli, hlavním hrdinou naší zdravé jarní oslavy bude tohle zelené ovoce (vážně to není zelenina).
Nejprve musíme patřičně vyzdobit byt nebo zahradu! Držíme se barvy hlavního hrdiny (navíc zelená evokuje zdraví, přírodu, čerstvost). Tipy na party v zeleném najdete tady nebo tady. Pak je na čase, dát všem najevo, kdo bude na vaší party hrát prim – takže nemůže chybět avokádo jako talířek a nafukovací balonek.
Tabuli a výzdobu bychom měli. Teď už jen nakoupit dobré avokádo a připravit něco na zub. Avokádo v našem e-shopu sice nekoupíte, ale poradíme vám, jak vybrat v obchodě to nejlepší a jak ho připravit.
Jak poznám dobré a zralé avokádo?
Avokádo je sice dobrota, ale když přinesete domů nedozrálé nebo přezrálé, moc si nepochutnáte. Takže si ho hned v obchodě zlehka pomačkejte (prodavačky z toho pravda radost mít nebudou). Jestli je tvrdé, bude nedozrálé (a rozhodně se nespoléhejte na to, že vám doma "dojde"), pokud se vám do něj prst zaboří, už je po smrti. Ideál je plod, který je lehce měkký a jakoby pružný. Pozor, avokádo není gepard, bude-li mít na sobě tmavé skvrny, nechte ho, kde je, bude přezrálé! Slupka by neměla být ani našedlá, to vypadá, že byl plod po cestě chvilku v teple, chvilku v zimě, a to chuti taky nepomůže.
Doma ještě zkontrolujte barvu dužiny - ideálně má být žlutobílá, žlutozelená až sytě žlutá. Zelenou dužinu má nezralý kousek, hnědou přezrálý, taky špatně.
Proč bez avokáda prostě nemůžeme žít a jak je to s ním a dietou (když obsahuje tolik tuku)?
Jestli někoho z vás avokádo zatím nepřesvědčilo, řekneme vám, proč byste ho prostě měli vzít „na milost“:
- avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek - draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové)
- má jen mizivé množství cukru!
- najdete v něm poměrně dost tuku, ale toho dobrého, co naše tělo potřebuje (složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji)
Pro všechny šťoury, kteří se zasekli na poznámce o tom, kolik je v avokádu tuku, tady mám výsledek zajímavýho experimentu. V USA dělali pokus na vzorku asi 800 lidí, kteří 3 měsíce drželi dobře spočítanou nutriční dietu. Půlce lidí přidali do jídelníčku každý den polovinu avokáda, druhé ne. Pak je všechny zvážili a na konci testu měla avokádová skupina o 7 kilogramů méně! Jak je to možný? Lékaři si to vysvětlují tím, že avokádo je dost sytý (právě díky zdravýmu mononenasycenýmu tuku). Zkrátka máte menší pocit hladu a neuďobáváte.
Recept na pravé aztécké guacamole
Takže teď už je snad všem jasný, že bez avokáda se asi neobejdeme. Jdeme kuchtit.
Guacamole je taková dobrá avokádová salsa. Takže používáme jako pomazánku nebo přísadu k dalším jídlům. Příprava je jednoduchá – efekt a ohlas mimořádný!
- Dužinu avokáda (lepší je tzv. černá odrůda) rozmačkáte vidličkou nebo rozmixujete ručním mixérem
- přidáte sůl (žijeme zdravě, takže jasná věc - nejlépe mořskou)
- pak si nadrobno nakrájíte rajčata bez slupek a přidáte do hmoty
- přikápnete citrónovou šťávu a čili podle chuti
- pikantnější verze pro nás gurmány ještě snese nadrobno nasekanou cibulku, trochu česneku, pepře, jogurtu nebo zakysané smetany případně majonézy, špetku koriandru nebo bazalky