TIP: Dekorace a doplňky pro halloweenský večer nakoupíte u nás | |||||
---|---|---|---|---|---|
Novinky Halloween | Čelenka pavouk | Barvy na obličej | |||
Maska Vřískot | Pavučina | Nápis Halloween | |||
FIREMNÍ HALLOWEEN | Kostlivec | Nápoje Halloween | |||
BALONKY HALLOWEEN | Balon dýně | Upíří krev |
Než se dáme do vaření, stručně Vám prozradíme, proč je vlastně dýně jedním z nejznámějších halloweenských symbolů. Dýňové obličeje, nazdobené jako svítící dekorace, jsou spojené s Halloweenem přece téměř neodlučně. Víte proč tomu tak je?
Některá fakta poukazují na to, že tato zelenina je již tradičně považována za magickou. Odkud ale pochází samotný zvyk? To, že staří Keltové osvětlovali své příbytky právě lucernami z dýně, proto aby vyhnali zlé démony, vysvětluje, kde se tento zvyk vzal. To, že nejsou halloweenské dýně pouze obyčejnými dýněmi, ale jsou dekorovány do strašidelných obličejů je pozůstatkem toho, že svítilny měly démony odehnat, a z toho důvodu musely být co nejstrašidelnější.
Ale i přesto by nás mohlo napadnout, proč se využívaly k tomuto účelu dýně. Vždyť by stejně dobře posloužit i jiná zelenina. Když pomineme keltskou tradici, zjistíme, že podobný zvyk můžeme nalézt v Irsku, kde se vydlabávají řepy. Rozluštění je ve velké migraci lidí na v 19. století, především Irů, do Ameriky. Spolu s dalšími zvyky jsem byla přenesena i tato tradice. Ale v Americe tenkrát řepy nebyly, a proto se začaly používat dýně. Těch byl totiž přebytek. Navíc se dá dýně mnohem lépe zpracovat, využijeme nejen tvrdou slupku, která drží tvar, ale i vnitřek. Ten má hojné využití především v kuchyni. A o tom v tomto článku dále:
Dýňový chléb
Co budete potřebovat?
100g hrozinek
2 vejce
200g cukru
125ml rostlinného oleje
200g dýňové masy
275 g mouky
lžičku prášku do pečiva
skořici, muškátový oříšek, sůl
60g mletých lískových oříšků
Příprava:
Dejte předehřát troubu, vymažte formu a vysypte ji moukou. Hrozinky namočte do trochu vody a nechte změknout, poté vodu slijte a hrozinky nechte okapat. Ručním šlehačem ušlehejte vajíčka a cukr tak, aby vznikla pěnová hmota. Pomalu přilívejte olej a vše smíchejte s dýní. Ve vedlejší misce si připravte rozmíchanou mouku s práškem do pečiva. Ochuťte oříšky, hrozinkami a obě směsi smíchejte. Doby pečení je 60 minut.
Dýňová marmeláda
Co budete potřebovat?
1,5kg dýňové masy
šťávu z 2 citrónů
1 kilo želírovacího cukru
1 čajovou lžíci čerstvě namleté máty
Příprava:
Dýni vařte asi 30 minut v 1 litru vodu. Po těchto třiceti minutách si připravte síto a vložte do něj utěrku nebo čistý hadřík, který splní podobný účel. Vyložené sítko můžete naplnit uvařenou dýní. Šťávu, která okape, schovejte do mističky. Abyste o žádnou šťávu nepřišli, můžete trochu dýňovou masu promíchat a promačkat. Povařenou dýňovou masu zatím nevyhazujte, zvláště pokud budete připravovat i jiné dýňové pokrmy. Můžete ji zužitkovat.
Dýňovou šťávu nechte vychladnout a odměřte cca. ¾ litrtu. Šťávu
vařte s citrónem a želírovacím cukrem až do doby varu a pak ještě 4 minuty. Těsně před vypnutím vařiče přidejte mátu a marmeládu okamžitě rozdělte do skleniček.
Marmeláda chutná výjimečně a je typickým halloweenským pokrmem. Chutná výtečně jako příloha k masu.
Dýňové košíčky
Co budete potřebovat?
na těsto:
250g dýně
225 g mouky
½ čajové lžičky kypřícího prášku
125g cukru
muškátový oříšek, zázvor, špetka soli
6 polévkových lžic rostlinného oleje
125g kyselé smetany
2 vejce
na posypání:
100g mouky
60g cukru
1 čajovou lžičku skořice
50g másla
Příprava:
Nejprve nechte předehřát troubu na 200 stupňů. Očistěte dýni, vypeckujte a odstraňte velká vlákna a nožem nebo škrabkou rozkrájejte na co nejmenší kousky. Můžete použít i struhadlo.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, koření. Ve vedlejší misce našlehejte postupně následující ingredience: cukru, vejce, olej a smetanu. Po našlehání můžete přidat připravenou dýni. Obě směsi můžete nyní smíchat. Připravte si formy na muffiny(papírové košíčky) a postupně je vyplňujte do ¾. Neplňte je úplně, aby Vám těsto nevykynulo příliš a zbytečně nepřetékalo.
Připravte si posypovou směs z výše uvedených ingrediencí. Smíchejte mouku, cukr a skořici. Máslo nechte rozpustit a pomalu ho smíchejte s moukou. Vše rozmíchejte tak, aby vznikly malé hrudky. Posyp rozdělte na jednotlivé košíčky.
Doba pečení 25 minut.
Sladký dýňový koláč
Co budete potřebovat?
na těsto:
250g mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
125g másla
na náplň:
350g dýňové masy
150g cukru
zázvor, muškátový oříšek, skořice, hřebíček
dvě lžíce šťávy z řepy
3 našlehané vejce
250ml smetany
Příprava:
Promíchejte mouku s kypřícím práškem. Připravte si vál, na kterém budete těsto zpracovávat a mouku na něj vysypte, uprostřed udělejte důlek. Do důlku dejte cukru a vejce a lehce obě přísady vidličkou rozmíchejte. Máslo nakrájejte na kostky a dejte na mouku. Nyní můžete všechny přísady zpracovat do hladkého těsta. Nechte 30 minut v chladu odstát.
Náplň připravíte tak, že našleháte v mixéru nebo ručním šlehačem všechny přísady. Masa nebude příliš tuhá, ale to se při pečení změní.
Připravte si koláčovou formu a z těsta udělejte podklad, který bude dosahovat zhruba tří centimetrů ode dna. Dolijte dovnitř náplň. Koláč se peče 45 minut při teplotě 180 stupňů.
Dýňová polévka
Postup na přípravu jednoho z nejtradičnějších halloweenských pokrmů najdete spolu s dalšími recepty zde.