Formality pro formální akce...
Pokud jste dostali pozvání na formální recepci, banket či koktejl snažte se řídit danými společenskými pravidly. Nesnažme se být záměrně nedochvilní, abychom si zajistili jistou dávku pozornosti. Toleruje se zpoždění do patnácti minut.
ČÍM POZDĚJI TÍM SLAVNOSTNĚJI
Doba, kdy se koná akce nám předurčuje druh oblečení a formálnost konané akce. Platí, čím později se recepce koná, tím je slavnostnější. Polední setkání můžeme absolvovat i ve světlém oblečení, naopak večerní si již zaslouží tmavý oblek. Každá recepce většinou začíná proslovem a přípitkem.
KOKTEJL NENÍ O JÍDLE
Pořádá-li se akce formou koktejlu, nečekejte velké pohoštění. Zpravidla Vás čeká přípitek, nápojový bufet a několik drobných kanapek na tácech servírující obsluhy. Koktejl je většinou krátká formální záležitost, která si nevyžádá mnoho Vašeho času. Hodí se k lehké konverzaci a navázání obchodních kontaktů.
RECEPCE, PROSTOR PRO KONVERZACI I KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY
Při pozvání na slavnostní recepci či raut najdeme většinou bohatý výběr jídel a nápojů na bufetových stolech. Najdeme zde teplá i studená jídla a výběr nápojů všeho druhu. Jídlo se na recepci obvykle konzumuje vestoje. A to přináší jisté problémy, protože musíme současně manipulovat s talířkem, sklenicí a ještě vidličkou. Někdy existují jednoduché pomůcky, které nám umožní připevnit sklenici k talířku. Pokud je ovšem nemáme, nesnažíme se zvládnout obojí skleničku i talíř. Je dobré si však uvědomit, že hostitel podobné akce nedělá, aby Vás nasytil, ale dal Vám příležitost ke konverzaci a k navázání obchodních vztahů.
To jak se dlouho zdržíte na recepci je často i strategické rozhodnutí. Měli byste vydržet alespoň půl hodiny a odejít o půl hodiny dříve než je avizovaný konec akce. Pokud hostitel neurčil závěr, měli bychom být natolik taktní a ohleduplní hosté, že se nebudeme snažit pobýt na recepci co nejdéle. A to i kdyby nám pořád ještě chutnalo a skvěle jsme se bavili.