Jaká specifika s sebou přináší, raut, koktejl, banket, vernisáž nebo jiné formy oslavy?
Co můžeme očekávat za občerstvení, jak se nejlépe obléknout. Stručná charakteristika pojmů, které se vyplatí znát. Pokud chcete být dokonale informovaní a tím pádem i připravení, prolistujte náš party slovník.
RAUT A RECEPCE
Bohatý výběr jídel a nápojů z rautových stolů. Hosté se sami obsluhují u studeného i teplého bufetu. Může asistovat i kuchař. Číšníci pouze dolévají hostům víno a sekt. Velmi rozšířený a oblíbený způsob jak pohostit své hosty při slavnostních příležitostech.
BANKET
Nejslavnostnější forma obědu nebo večeře. Jídlo se servíruje formou jednotného menu o více chodech. Hosté sedí u tabule nebo u kulatých stolů. Je náročné zejména pro způsob jednotného servírování a vyžaduje velkou profesionalitu personálu. V dnešní době se s banketem setkáváme výjimečně při okázalých a velmi slavnostních akcích.
KOKTEJLY
Jednodušší forma občerstvení ve stoje formou chuťovek, chlebíčků a dezertů přímo do ruky. Obsluha prochází mezi hosty a nabízí jídlo z podnosů a míst. Způsob, který často doprovází vernisáže, premiéry filmové i divadelní.
VERNISÁŽE
Významné společenská událost spojená se zahájením výstavy. Vernisáže probíhají ve večerních, ale i odpoledních hodinách. Mají předem daný řád. Obvykle se neobejdou bez přivítání majitele galerie nebo samotného autora. Stejně tak bývá zvykem vyslechnout proslov významného odborníka nebo čestného hosta, který připomene umělcovu kariéru a jeho díla. Doplňkem vernisáží může být krátký umělecký program (komorní hudba, zpěv, recitace). Pohoštění očekávejme spíš ve formu jednoduchého koktejlu. Ostatní čas hosté věnují prohlídce vystavených uměleckých děl. Pokud se vernisáž týká našeho přítele nebo bližší osoby je zvykem ji věnovat kytici, poděkovat za pozvání a popřát další úspěchy v umělecké kariéře. Na vernisáž se oblečeme podle denní doby. Čím později, tím volíme slavnostnější a tmavší oděv. Většinou stačí u žen tmavý kostým ( i kalhotový) a u mužů oblek. Zaměření akce snese i lehké umělecké extravagance.
DEGUSTACE VÍN
Ochutnávka vín bývá příjemným zpestřením některých formálních akcí nebo samostatnou událostí. Často jde o prezentační akcí výrobců vín, majitelů vinoték apod. Nemusí mít okázalý formální ráz, ale může doprovázet i akce zcela neformální, rodinnou ve vinných sklípcích atp.
TIP
Pokud pořádáte podobnou akci, vyplatí se využít služeb akce na klíč.