Míšených nápojů exituje velké množství...
Abychom si v nich přeci jenom udělali více jasno, dělíme je do několika skupin podle znaků, které mají společné. Zároveň lze nápoje řadit do kategorií podle jejich způsobu přípravy.
BOWLES
Charakteristika nápoje
Skupina nápojů , které se připravují ve zvláštní baňaté nádobě s pokličkou. Většinou se skládají z šumivé složky, kterou může být šumivé víno, soda, limonáda atp. Do bowle se zároveň přidává ovocná složka jako např. jahody, citrony, broskve často i některé druhy bylinek (máta, mařinka vonná). Chuť bowle významně podpoří kvalitní likér ve kterém se předem může ovoce macerovat. Podáváme ve specielních šálcích na bowli.
Základní postup při přípravě :
Na dno nádoby vložíme ovoce, zalijeme částí vína, lihovinou, můžeme dochutit i cukrem a necháme v chladničce macerovat nejméně 1 hodinu. Po té zalijeme zbytkem vína a dolíváme sektem nebo jiným alkoholickým šumivým nápojem. Na závěr promícháme.
BUCKS
Long drinky, které připravujeme přímo před hostem v tumbleru (oválná sklenice). Připravují se bez použití cukru. Do sklenice vymačkáme čtvrtku citronu a dáme do sklenice, přidáme lihovinu a led a vše doplníme zázvorovou limonádou nebo i jiným nealkoholickým nápojem.
COBBLERS
Charakteristika nápoje
Další z long drinků, který se připravuje ve sklenici goblet nebo také v tumbleru. Sklenici naplníme rozdrceným ledem, přidáme další složky podle receptury a mícháme barovou lžičkou dokud nemá sklenice ojínělé strany. Nápoje zdobíme ovocem a snítkou máty peprné.
Při přípravě šetříme přidaným sirupem. Obecně platí, že stačí tak jeden až dva střiky. Nápoj servírujeme se lžičkou a slámkou.
Základní příprava v míchací sklenici
Sklenici naplníme do jedné třetiny kostkami ledu, přidáme podle receptu suroviny, míchací lžicí dobře zamícháme a přes sítko vléváme do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobíme
Příprava v šejkru
Šejkr naplníme do jedné třetiny kostkami ledu, přidáme suroviny podle receptu, krátce, ale energicky protřepeme a přes sítko nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobíme
COLLINSES
Opravdu dlouhé „long drinky“ Připravují se v tumblerech o obsahu 30 cl, ale i větších. Do sklenice se vloží asi2cl cukrového sirupu, šťávu ze středně velkého citronu a 8cl lihoviny. Vše se promíchá barovou lžičkou, přidá se několik kostek ledu, doplní chlazenou vodou, znovu opatrně promíchá a ihned podává. Zdobíme citrusy a koktejlovou třešní.
Základní příprava ve sklenici
Vysokou sklenici naplníme do jedné třetiny kostkami ledu, přidáme cukr, citrónovou šťávu, lihovinu a promícháme míchací lžičkou, dolijeme sodovou vodou nebo minerální a opět zlehka promícháme. Zdobíme plátkem citronu.
Základní příprava v šejkru
Šejkr naplníme do jedné třetiny kostkami ledu, přilijeme lihovinu, citrónovou šťávu, přidáme cukr a dobře protřeseme. Naléváme přes sítko do vysoké tumblerové sklenice, doléváme sodovou vodou , minerální nebo sektem a nakonec zlehka promícháme.
COOLERS
Charakteristika nápoje
Další z long drinků , které připravíme v tumbleru. Do sklenice nejprve vložíme spirálu z citronu nebo pomeranče a jeden okraj zavěsíme přes okraj sklenice. Přidáme kostky ledu, lihovinu dle receptury, doplníme sodou ne jiným syceným nápojem. K přípravě nepoužíváme citrusovou šťávu a cukr.
Základní příprava v šejkru
Šejkr naplníme do jedné třetiny kostkami ledu, přidáme vše dle receptury a lihovinu. Dobře protřeseme a přes sítko nalijeme do vyššího tumbleru. Doléváme vychlazenou sodovou vodou, limonádou, tonikem nebo sektem. Nápoj zdobíme ovocem a plátky citrusových plodů
CRUSTAS
Long drink, který je charakteristickým tím, že se nejprve musí připravit sklenice ve které se podává. Může se připravovat i do tzv. šampaňské misky, jejíž okraj ozdobíme cukrovou krustou tak, že okraj sklenice potřeme citronem a ponoříme do moučkového cukru.. Do sklenice položíme spirálu z celého středně velkého citronu. Mezitím v šejkru protřepeme 1 díl cukrového sirupu,2 díly citrónové šťávy, 1-2 střiky maraschina a 4-8 dílů lihoviny (např. vodka, gin, brandy apod.). Vše v šejkru opatrně protřepáme a přes sítko opatrně naléváme do středu sklenice, abychom neporušili cukrové okraje sklenice.
DAISISIES
Charakteristika nápojů
Long drinky, které připravíme v šejkru z jednoho dílu grenadiny, 2 dílů citrónové šťávy a 4-8 dílů lihoviny. Zastřikují se sodovkou a zdobí koktejlovou třešní. Podávají se v ne příliš vysokých tumblerech a přikládá se k nim lžička a slámka. Jsou osvěžující a vhodné zejména pro horké letní dny.
Základní receptura:
Šejkr naplníme do jedné třetiny kostkami ledu, přilijeme citrónovou šťávu, ovocný sirup a lihovinu (whisky, brandy, gin, vodku rum atp.) Protřepeme a přeléváme přes sítko do sklenic naplněné do poloviny kostkami ledu. Nápoj zdobíme ovocem a doléváme sodovkou.
EGG-NOGGS
Míšené nápoje , které připravuje nejen za studena, ale i za tepla. Jejich základem je vždy mléko a vejce. Při přípravě studeného nápoje v šejkru protřepeme vejce s cukrem a lihovinou, nalijeme přes sítko do vysoké sklenice, dolijeme studeným mlékem nebo smetanou a můžeme přidat strouhaný muškátový oříšek pro aroma. Pokud připravujeme teplou variantu vložíme do sklenice žloutek a cukr, promícháme vidličkou a za stálého míchání přidáváme horké mléko a lihovinu. Také ochutíme strouhaným muškátovým oříškem.
FIXES
Charakteristika nápoje
Long drinky, které se podávají v nízkých tumblerech , které se vrchovatě naplní ledovou tříští. Typické pro přípravu je použití 1 dílu Cherry brandy, 2 dílů citrónové šťávy a 4 dílů lihoviny.
Základní příprava
Nápoj připravuje tak, že do sklenky dáme trochu studené vody a v ní rozpustíme moučkový cukr. Sklenici naplníme do jedné třetiny tříští, přelijeme citrónovou šťávou, likérem nebo sirupem a lihovinou.Nápoj dobře promícháme míchací lžicí a ozdobíme na hladinu položeným plátkem citronu a vhodným kompotovaným nebo čerstvým ovocem.
FIZZES
Long drinky, které připravujeme v šejkru z jednoho dílu cukrového sirupu, dvou dílů citrónové šťávy a čtyř dílů lihoviny. Podáváme je ve vyšších sklenicích (tumblerech). Doléváme je sodovou vodou nebo sycenými nápoji (šumivé víno, Coca-cola apod.)
Základní receptura:
Šejkr naplníme do jedné poloviny drobnými ledovými kostkami, přilijeme citrusovou šťávu a přidáme cukr. Protřeseme tak dlouho až se na šejkru objeví stopy jinovatky. Pak fizz naléváme přes síto do připravené sklenice a dolijeme vychlazenou sodovou vodou, minerální, Coca-colou nebo suchým sektem. Zdobíme plátkem citronu. Přidáme slámku.
FLIPS
Nápoje , které obsahují žloutek. Špatně snáší ředění vodou z ledu. Protřepávají se jenom krátce. Podávají se v šampaňské flétně nebo v poháru na flip. Na hotový nápoj můžeme strouhnout muškátový oříšek
Základní receptura:
Šejkr naplníme do jedné třetiny většími kousky ledu a k ruce si připravíme všechny suroviny a přísady podle receptu. Vodu, která se mezitím objevila v šejkru rozpouštěním ledu vylijeme. Rozklepneme čerstvé vejce, oddělíme žloutek a vlijeme do šejkru, přidáme cukr, předepsanou lihovinu a krátce, ale zprudka protřeseme. Nápoj naléváme přes sítko do sklenice a na povrch nepatrně strouhneme muškátový oříšek. Ihned podáváme.
FANCY DRINKS
Nápoje, které nelze specifikovat a zařadit. Říká se jim nápoje podle fantazie, Mohou být alkoholické nebo nealkoholické, Zdobí se kreativně a jejich výsledek je vždy odrazem fantazie a zkušeností barmana.
FRAPPÉS
Long drink podávaný v poháru na šumivé víno, který je naplněný mletým nebo vločkovým ledem. Do poháru se odměří lihovina a doplní ledem a přiloží lžička a slámka.
MILK-SHAKES
Nealkoholické míšené nápoje připravované jak v šejkru, tak i v mixeru, co něhož se vloží led, další složky podle receptury a vždy 15 cl mléka. Suroviny se protřepou a nalijí do speciálních sklenic nebo vyšší tumbleru. Připravují se teplé i studené.