K základnímu vybavení barmana patří barové sklo.
Charakteru skleniček by měl vyjadřovat ji charakter určitého nápoje. Nejobvyklejší barmanské skleničky a jejich tvary jsou tyto :
Kalíšek na nožce o obsahu 7-10cl
Sklenička na nižší stopce a širší miskou vhodná pro koktejly
Tumbler 20-24 cl
Nižší a širší sklenice válcovitého tvaru
Tumbler 15-18 cl
Vyšší a užší sklenice válcovitého tvaru známá pod názvem (highball)
Tumbler 25-35 cl
Vyšší a širší sklenice válcovitého tvaru (tall glass neboli collins)
Kalíšek na nožce 14-15 cl (sour)
Vhodný pro podávání fizzů. Užší a delší válcovitý tvar misky a kratší stopka
Kalíšek na nožce 30-50cl
Širší a krátká miska v horní části zužující se na dlouhé stopce (balloon glass neboli goblet). Víceúčelová sklenice na míchané nápoje
Kalíšek na vysoké nožce podlouhlý s obsahem 4-5 cl (sherry)
Kalíšek na nožce, vprostřed zúžený, tulipánového tvaru s obsahem 10-12cl.
Používá se pro míšený nápoj typu „pousne-café“ s obsahem od 10-12 cl
Kalíšek na nožce s širokou otevřenou miskou s obsahem 3-5 cl (likérka)
Kalíšek na krátké nožce, široký a baňatý nahoře zúžený (cognac glass)
Používaný pro servis armagnacu, cognacu, brandy aj.
Kalíšek na nožce tzv. „šampaňská flétna“
Dlouhá stopka a úzká dlouhá miska nahoře mírně zúžená „champagne tulip“ s obsahem 15-20 cl
Kalíšek na nožce s obsahem od 15-20 cl,
Široká otevřená miska na krátké stopce (small champagne saucer)
Kalíšek na nožce s obsahem od 23-25 cl,
tzv. velká šampaňská miska (large champagne saucer)
Kalíšek na nožce , úzký nahoře mírně zúžený na dlouhé stopce pro servis bílého vína
Kalíšek na nižší stopce než u předešlého bílého vína s baňatější miskou nahoře pozvolna uzavřenou,
vhodné pro červené vín