Všechno co potřebuje profesionální barman ke své práci, může být zároveň i pro Vás inspirací a podnětem k nákupu.
Pokud chcete objevit alespoň něco málo z lákavého světa barevných koktejlů a drinků, je načase pořídit si několik nezbytných barmanských pomůcek. Jenom oni nám nám umožní začít experimentovat s barmanským řemeslem v domácích podmínkách a před svými hosty.
Míchací sklenice
Používala se již před samotným šejkrem. Má kónický tvar, obsah cca 50 cl a je vyrobená z odolného skla s tvrzeným okrajem
Šejkr
Typy běžně používaných šejkrů jsou kovový dvoudílný (boston) nebo třídílný , který tvoří střední část se zabudovaným sítem a uzávěrem (hlavou). Zpravidla se boston skládá z kovové a skleněné části a nemá pevně zabudované síto jako třídílný šejkr.
Míchací džbán
Je náhradním řešením pokud nemáme míchací sklenici nebo pokud chceme namíchat více nápojů najednou. Tvar nádoby umožňuje pohyb míchací lžicí po celém obvodě džbánu. Bývá vyroben ze silnějšího skla. Má hubičku pro snadné nalévání
Elektrický mixér
Může nahradit šejkr, pokud potřebujeme připravit větší počet nápojů. Používá se vrtulkový nebo nožový. První druh se volí pokud mícháme nápoje, které neobsahují větší kousky ovoce nebo kostky ledu. Naopak v nožovém mixéru se připravují nápoje z čerstvého ovoce
Barová lžíce (Bar spoon)
Existuje několik typů např., velká lžíce s dlouhým držadlem, používaná míchání nápojů ve džbánu nebo lžička ve tvaru kávové pro promíchání nápoje v míchací sklenici. Práce s barmankou lžičkou se osvědčila pohybem lžičky tam a zpět.
Barové sítko (cocktail strainer)
Přes barové sítko můžeme nalít tekutinu z míchací sklenice nebo šejkru bez toho, aby do nápoje spadly kousky ledu.
Lopatka na led (Ice scoop)
Svou velikostí by měla odpovídat velikosti nádoby na led tak, aby se s ní dobře nabíralo. Lopatka by měla být děrovaná, aby z ní mohla odtéci přebytečná voda. Místo lopatky se často používá velká lžíce
Krájecí prkénko (Board)
Důležitá pomůcka má soudkovitý tvar a někdy obsahuje i vložku, která odděluje vodu od ledu a je opatřena poklicí
Barový nůž (Bar knife)
Nůž s dvojitým rozeklaným hrotem. Umožňuje přípravu a krájení přídavného ovoce do nápojů a současně k napichování . Barmanská práce s těmito nástroji spočívá v tom, že barman používá nože dva. Např. při krájení citrónů zapíchne jeden hrot do kúry a druhy do dužiny
Kleště na led (Ice tongs)
Kleště, které mají na konci úchopné zuby, které usnadní snadnou manipulaci s ledem
Kleště na sekt (Champagne tongs)
Používají se pro snadné vytažení korkové zázky z lahve.
Kladívko na led (Ice hamer)
Slouží k oddělování, případně i k drcení kostek ledu, které přimrzly k sobě
Patentní uzávěr na sekt (Champgne shutter)
Umožňuje uchovat po dobu asi 24 hodin otevřenou láhev sektu tak, že kysličník uhličitý z lahve nevyprchá.
Stříkací lahev (Bitter bottle)
Skleněná baňka opatřená korkovou zátkou pro dávkování zejména bitterů.
Lis na ovoce (Fruit squeezer)
Používá se především pro citrusové plody a je buď ruční nebo elektrický
Drtič ledu (Ice crusther)
Jeho prostřednictvím připravíme z kostek ledu ledovou tříšť
Malé struhadlo
Např. pro strouhání muškátového oříšku
Slámky, brčka (Straws)
Nádoba na přípravu bowle (bowle tumbler) + skleněná naběračka ( Punch bowl ladle)
Koktejlová napichovátka (Cocktail sticks)
Bývají většinou plastová někdy i dřevěná