Královna zahradních grilovaček: LAMA!
Už jsme si řekli, co letos vážně frčí. Chybu prostě neudělá ten, kdo uspořádá party ve stylu Mexiko, Aloha, Hawaii. A královnou takových akcí je, pánbů ví proč právě ona, lama! My jsme se na tenhle trend poměrně pečlivě připravili a nabízíme hned několik sérií s tímhle veskrze sympatickým přežvýkavcem. Co zkusit třeba kelímky, čepičky nebo ubrousky ve stylu Lama color crazy? Servírovat se pak může třeba na lamích ubrusech, no a pak už stačí jen zavěsit mezi stromy lamí girlandu a zaplavit zahradu patřičnými lamími balonky. Třeba takovými nebo celým lamím buketem. Na koho už je lam přeci jen trochu moc, může se pustit do nafukování kaktusů a ve stejném stylu i prostírat – třeba na kaktusové talířky s nachos ubrousky. Nezapomeňte na spoustu stylových mističek – vždyť každý přinese něco na ďobání! A na stůl se vám budou hodit ještě další dekorace. No a o focení jsme už mluvili. I rekvizity do fotokoutku by měly být stylové! Obzvlášť, když pojmete večer jako zábavu v kostýmech a kamarád přijde na party jako avokádo. To přeci musíte zachovat pro další generace! No a dámám stačí jen nějaká rozverná hawaiská sukýnka a pár doplňků a pánové budou, to se vsadíme, spokojení!
A nezapomeňte na spoustu svítících balonků, originálních lampionů a girland, které vaše hosty po příchodu na rozsvícenou zahradu zkrátka ohromí!
Tak tolik hlavní letošní party trend. Ale není jediný. V kurzu jsou třeba také eko party, leopardí nebo (jak jinak – uprostřed léta) mořská a plážová oslava!
Desatero dobrého hostitele
- Na stole by rozhodně mělo být více druhů občerstvení, třeba i v menším množství. Myslete na malé i velké, masožravce i vegetariány, milovníky pití i abstinenty. Měl by si vybrat každý!
- Zvěte s dostatečným předstihem!
- Počítáte-li s tím, upozorněte všechny, že vaše party je stylová (a v jakém duchu se ponese). Ať se vaši hosté necítí mezi zasvěcenými jako nazí v trní
- Pokud vám nevyjdou hosté do páru, pozvěte i nezadané. Na večírku pro dvojice je jednomu „plonkovému“ dost často smutno!
- Připravte si nějakou zábavu a hry – minimálně do doby, než se parta trochu „zahřeje“, roztančí a rozdovádí. Ideální jsou kuželky, pétanque, ale třeba i projektor s hezkým filmem nebo sestřihem společných chvilek a zážitků s přáteli. Ti přátelé jsou dost důležití! Není nic otravnějšího, než hodinové záběry z vaší báječné dovolené!
- Hostitel by měl vydržet až do konce! Takže u pátého drinku pozor! Někdo musí zavolat taxíky, odnést kamarádku do postele a hlavně pořádně zhasnout gril a uhasit oheň
- Točte, foťte! Pořiďte si dekorace do fotokoutku. A pak rozešlete fotky všem kamarádům
- Snažte se mít vše připravené a po ruce. Není právě profesionální, když se v průběhu večera budete každou chvilku vytrácet
- Mějte doma po ruce lékárničku! Nechceme nic přivolat, ale jistota je jistota
- Upozorněte na vaši jízdu předem sousedy. Určitě to pochopí. Není nic smutnějšího, když vaši oslavu končí majáčky!
Desatero oblíbeného hosta
- Nikdy nechoďte s prázdnou. Je jasné, že to by snad nikoho nenapadlo! Ale dobré je zeptat se předem, co by bylo vhodné přinést – nejen k pití nebo jídlu, ale někdy se hodí nádobí, kostým, kamera, kniha židovských anekdot…
- Choďte včas. Když bude hostitel seznamovat každého příchozího na zahradní party se všemi ostatními účastníky, dost se tím zdrží!
- Dodržujte případný dress code nebo domluvené téma večera
- Informujte se na tip party. Na některou prostě nepatří děti nebo domácí mazlíčci
- Snažte se seznámit i s novými lidmi. Nedělejte „hloučky s holkama z kanclu“. Snažte se, aby se bavili všichni a společně
- Vyhněte se monotematickým monologům na téma práce, děti, tchýně, šéf. Snažte se bavit společně, rozhýbat zábavu
- Jste sice host, ale když uvidíte, že hostitel nestíhá, pomozte mu. S organizací, se zábavou.
- Nekoketujte s hosty, kteří přišli v páru. Když už to musí být, nenápadně si na ně vezměte číslo!
- Budete-li se dobře bavit, oplaťte hned na téhle akci pozvání. Příště se slaví u mě! Ostatním bude jasné, že je vám s nimi dobře
- Ryba po třech dnech, host po 3 hodinách… Znáte to. Tak tři hodiny jsou asi na pořádnou grilovačku málo, ale když uvidíte, že jste na party zůstali jediní a hostiteli každých 10 vteřin padne hlava, zavolejte si taxíka
A ještě něco na gril pro fandy masa i ty ostatní
GRILOVANÉ ŽAMPIÓNY PLNĚNÉ SÝREM
ingredience
500 g žampionů, větší hlavičky
1 hermelín
150 g sýru typu gouda
hrst čerstvé bazalky
sůl a pepř (cilli)
olej
postup
Žampiony očistíme a uřízneme jim nožičky. Do misky vložíme nadrobno nakrájené nožičky. Smícháme je s nakrájenou bazalkou, na kousky nakrájeným hermelínem a polovinou strouhané goudy. Směs osolíme a opepříme. Hodí se i chilli. Žampiony pomažeme olejem, na vrch dáme zbytek goudy a grilujeme asi 7 minut. Podáváme je samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
KOTLETY SE SALSOU Z ANANASU
ingredience
4 vepřové kotlety s kostí po 200 g
rostlinný olej na potření masa
najemno nadrcené chipotle papričky (nebo grilovací koření)
1 větší ananas
1/2 svazku čerstvé máty
hrubá mořská sůl
postup
Maso potřete olejem a kořením a nechte chvíli marinovat. Ananas oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové plátky. Na roštu potřeném olejem opečte ananas z obou stran. Otočte jenom jednou, když začne hnědnout. Nechte ho lehce vystydnout. Gril opět potřete olejem a dejte na něj marinované kotlety. Ty opečte aspoň 5 minut z každé strany. Osolte. Mezitím nakrájejte ananas na kostičky a nasekejte najemno mátu. Promíchejte a podávejte s kotletou.
Dobře se bavte, jezte, pijte a mějte se rádi! Je tady léto!
Váš Náfuka, průvodce nejen letními party!