Raclette je jedním ze švýcarských národních pokrmů, který se ale dostává i za hranice Švýcarska, a to především na vánoce, Silvestra či prostě jen tak při posezení s rodinou nebo přáteli. K jeho konzumaci je potřeba zvláštní gril s malými miskami připomínající malé pánve, na kterých se sýr rozpustí. Na mističky se přidávají libovolné přílohy jako vařené brambory, čerstvá nebo kyselá zelenina, cibule či plátky slaniny. Zde se fantazii meze nekladou, záleží pouze na Vaší chuti. Samozřejmě, že nejlepší je tento pokrm s pravým Raclette sýrem, ale není to podmínkou. Jistě oceníte i jiné výborné sýry, jako je třeba Gouda. Sýr se krájí na středně tenké plátky, tak aby se mohl rozpustit. Pokud se brambory rozhodneme vařit ve slupce, je nejlépe je hned neloupat. Oschlé brambory přece nejsou dobré, takže uděláte nejlépe, když postavíte celý hrnec na stůl, aby si každý svoji bramboru mohl oloupat sám. Stejně tak ostatní přílohy ať si hosté nabídkou sami. Udělejte si malý švédský stůl a rozložte okolo speciálního grilu jednotlivé pochutiny. Vaše přátele jistě potěší, že mohou být kreativní a každou mističku si naplní jinými přísadami. Poté, co si každý připraví své vlastní menu, můžete zasunout mističky do grilu a strávit čas potřebný k rozpuštění sýra a ohřátí příloh příjemnou konverzací nad skleničkou vína. Mimochodem, bílé víno se k Raclettu skvěle hodí! Příliš se ale nenačekáte, sýr se dlouho nerozpouští a již brzy ucítíte omamnou vůni, která se začne linout z mističek. Každý host vyjme tu svou a pomocí speciální dřevěné lopatičky přesune svojí porci sýra na talíř. A hostina může začít! Můžete si být jisti, že tento pokrm a hlavně styl, jakým se konzumuje, Vám zajistí příjemný večer. Výhodou totiž je, že se Vaši přátelé hned nezasytí velkou porcí připraveného jídla, kterou navíc mnohdy dojídají spíše ze slušnosti a i když je jídlo výborné, tak zanechá spíše vzpomínku přesycenosti než čehokoliv jiného. Raclette si může každý nabídnout, kdy je libo a díky možným časovým intervalům mezi jednotlivými porcemi, které umožňuje fakt, že se dá jídlo kdykoliv přihřát, každému vytráví a přejídání opravdu nehrozí.
Fondue
Raclette je možné, kromě prvního výše zmíněného způsobu přípravy, v kuchyni využít i jinak. Je zde řeč o raclettovém fondue.
Fondue je pokrm, který pochází také ze Švýcarska. Někteří jistě znají jeho různé obměny. Můžeme ho totiž připravit věřte nevěřte například z horké čokolády. Ať už se ale jedná o sýr či o čokoládu, je zde důležité, jak stolujeme. Sýrová varianta vypadá tak, že sýr rozpustíme v bílém vínu, ochutíme pepřem, česnekem či muškátem. Během stolování se nachází nádoba uprostřed stolu na malé hořáčku, aby byl sýr neustále v tekutém stavu. Do roztaveného sýra se poté na dlouhých speciálních vidličkách namáčí kousky bílé veky. Důležité je celkové pojetí. Udělejte si čas a zkuste z večeře ať již z přítelem, přítelkyní či známými udělat obřad. V naší uspěchané době se spoustu lidí ani nepodívá na to, co vlastně konzumuje. Ale když sedíme u fondue, zkusme na chvíli zpomalit. Způsob přípravy totiž přímo vybízí k příjemnému a neuspěchanému posezení s přáteli.